Συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεσμεύεται να καταθέσει η Αθήνα μέσα στον Ιούνιο με εφαρμογή από 1/7 με αντιστοίχιση στις δράσεις που οφείλει να φέρει σε πέρας και με βάση την χθεσινή της πρόταση στους θεσμούς.
Συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεσμεύεται να καταθέσει η Αθήνα μέσα στον Ιούνιο με εφαρμογή από 1/7 με αντιστοίχιση στις δράσεις που οφείλει να φέρει σε πέρας και με βάση την χθεσινή της πρόταση στους θεσμούς.
Μόνο για φέτος τα μέτρα αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ ενώ η προηγούμενη πρόταση που είχε απορριφθεί έφθανε στα 1,2 δισ. ευρώ.
Για το 2016 ο λογαριασμός φθάνει στα 5,2 δισ. ευρώ τη στιγμή που η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.
Ο ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αποδώσει 680 εκατομμύρια ευρώ φέτος και 1,4 δισ. ευρώ του χρόνου ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι ο λογαριασμός θα πρέπει να ανέλθει στα 1,8 δισ. ευρώ άρα θα πρέπει να αναμένονται πιέσεις για νέες παρεμβάσεις.
Επί του παρόντος, γίνεται λόγος για τρεις συντελεστές 6% (φάρμακα, βιβλία), 13% (βασικά τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση) και 23% (όλα τα υπόλοιπα).
Στο κείμενο προβλέπεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο αλλά με πρόβλεψη ειδικών εκπτώσεων φόρου για τους μόνιμους κατοίκους.
Μπορεί το ελληνικό σχέδιο να μην προβλέπει περικοπές συντάξεων, ωστόσο, περιέχει αυξήσεις εισφορών που οδηγούν επί της ουσίας στο ίδιο αποτέλεσμα.
Ο λογαριασμός θα φέτος θα ανέλθει στα 665 εκατομμύρια ευρώ και πάνω από 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει κατάργηση των πρόωρων συντάξεων έτσι ώστε έως το 2025 όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 με προστατευτική "ομπρέλα" για τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις μητέρες ανάπηρων ανηλίκων και τα θεμελιωμένα δικαιώματα και με ποινή 10% σε όσους επιμένουν να αποχωρήσουν πρόωρα.
Θεσπίζεται αύξηση 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές δηλαδή για επαναφορά τους στα πρότερα επίπεδα, για αύξηση στις εισφορές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 5% από 4% στις κύριες και 5% από 0 στις επικουρικές αλλά και για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις 3,5% από 3%.
Στα φορολογικά, προβλέπεται αύξηση εσόδων 1,165 δισ. ευρώ φέτος και 1,065 ευρώ του χρόνου με επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, αύξηση φορολογίας των επιχειρήσεων στο 29% από 26%, αύξηση έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ αλλά και η αύξηση του φόρου πολυτελείας.
Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται ακόμα η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με πρόβλεψη ότι δεδομένης της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αυτό θα συμπαρασύρει και τις κλίμακες του φόρου ώστε να επιφέρει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ.
Προαναγγέλονται παράλληλα αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος το Νοέμβριο αλλά και σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από το 2018 έως το 2020 από στοχευμένο επίδομα και εφαρμογή νέου μισθολογίου από 1/1/2016 στο Δημόσιο με εξορθολογισμό ειδικών μισθολογίων και επιδομάτων με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος έως το 2019.
Αναφορικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτοί διαμορφώνονται σε 1% για φέτος, σε 2% για το 2016, σε 3% για το 2017 και σε 3,5% για το 2018.
Στην πρόταση προβλέπεται επίσης ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε νέες συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.