Για το πακέτο των ελληνικών προτάσεων, και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τις δύσκολες στιγμές που έζησε η ελληνική πλευρά στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μιλά αποκλειστικά στο Mega και τον Χρήστο Τσιγουρή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Για το πακέτο των ελληνικών προτάσεων, και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τις δύσκολες στιγμές που έζησε η ελληνική πλευρά στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μιλά αποκλειστικά στο Mega και τον Χρήστο Τσιγουρή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Αναφορικά με τα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ στη διετία που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, ο κ. Παππάς ξεκαθαρίζει ότι η Αθήνα διαφώνησε εξ αρχής με τους δημοσιονομικούς αυτούς στόχους και τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που τα μισά και πλέον από αυτά τα μέτρα καλούνται να τα καταβάλλουν οι έχοντες και κατέχοντες. Σημειώνει σχετικά:
"Εμείς από την αρχή διαφωνήσαμε με το ύψος αυτών των στόχων και είπαμε ότι στη φάση που βρίσκεται η οικονομία μας ο στόχος θα πρέπει να είναι στο 0,5% για εφέτος και 1,5% για του χρόνου, για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σε ένδειξη καλής θέλησης, έχουμε μετακινηθεί και είπαμε ότι θα συμφωνήσουμε με τους στόχους τους οποίους οι θεσμοί βάζουν στο τραπέζι. Εάν δείτε τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, θα συνειδητοποιήσετε ότι πραγματικά είναι η πρώτη φορά που καλούνται να συμβάλουν κατά το μέγιστο αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν".
Ειδικά για τον ΦΠΑ, σημειώνει ότι "η κατανομή που γίνεται διασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδήματος" και προσθέτει:
"Υπήρχε πρόταση των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, την εστίαση, σε όλα τα τρόφιμα, ακόμη και τα βασικά. Αυτά δεν έχουνε γίνει αποδεκτά και δεν θα πρέπει να υπάρξει επιμονή των θεσμών για την περαιτέρω αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ".
Ερωτηθείς πόσο εύκολο είναι μια τέτοια συμφωνία να περάσει με διαδικασία-εξπρές από τη Βουλή και εάν θα υπάρξουν συνέπειες για τους βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι "η κομματική πειθαρχία και η διαγραφή είναι κάτι δευτερεύον σε σχέση με το κεντρικό, που είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί με μία πλειοψηφία και μία εντολή, έχει συγκροτήσει μια κυβέρνηση που προέκυψε από τη λαϊκή εντολή".
"Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει μαγειρέματα πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί την πλειοψηφία η οποία συγκροτήθηκε από τις εκλογές. Δεν θα ξαναδείτε σενάρια Παπαδήμου. Αυτά είναι οδυνηρά" δηλώνει και ερωτηθείς εάν σε περίπτωση καταψήφισης θα υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες, απαντά:
"Τίποτα από αυτά δεν θα χρειαστεί. Η συμφωνία θα είναι τέτοια, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει πειστεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μάσησε τα λογια της, ανέβασε το κύρος της χώρας, το διπλωματικό μας εκτόπισμα έχει αυξηθεί κατά πολύ, έχουμε φέρει τους εταίρους στο τραπέζι επανειλημμένα να συζητήσουν για το πρόβλημα και πιστεύω πραγματικά ότι η συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί θα πληροί αυτούς τους όρους…. Είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση θα κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν θα έχουμε δυσάρεστες για τη δημοκρατία μας εξελίξεις".
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Νίκος Παππάς επισημαίνει ότι η ατζέντα του Ταμείου είναι σε πολλές πτυχές της "εντελώς ασύμβατη με αυτό που η Ευρώπη γνωρίζει ως άσκηση πολιτικής που έχει τα στοιχεία του κοινωνικού κράτους, της επιδίωξης κοινωνικής συνοχής ή τουλάχιστον αυτό που γνώριζε πριν την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού".
"Γι' αυτό -επισημαίνει ο Νίκος Παππάς- και δεν είναι πολύ ικανοποιημένο αυτή τη στιγμή με το κείμενο που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά και το οποίο έχει και την άρση της απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν γίνονται απολύσεις στον δημόσιο τομέα, δεν ανεβαίνει ο ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν γίνονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι ένα πακέτο θέσεων το οποίο ενδεχομένως μερικούς να τους κάνει να νιώθουν άβολα".
Ο υπουργός τονίζει πως "αυτή η κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης είναι και η στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να πάρουν ιστορικές αποφάσεις", συμπληρώνοντας:
"Ουδείς επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες σοκ, αλλά εδώ πρέπει πραγματικά να συνειδητοποιήσουμε και εμείς και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι το ΔΝΤ έχει να καταβάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και από την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, για πάρα πολύ καιρό. Θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον χωρίς το ΔΝΤ, και αυτό δεν αφορά κυρίως την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, το οποίο γίνεται με τις δικές μας τις προτεραιότητες, αλλά για το πώς η Ευρώπη πορεύεται από δω και μπρος".
Κληθείς να απαντήσει ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για την ελληνική πλευρά στη διάρκεια της τετράμηνης διαπραγμάτευσης, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτει ότι ήταν πριν από κάποιες μέρες, όταν -όπως σημειώνει- δόθηκε στην Αθήνα μια πρόταση εκ μέρους των θεσμών "η οποία έδειχνε να μην λαμβάνει καθόλου τα βήματα που είχαν γίνει στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group" και αποτελούσε "ένα πισωγύρισμα καθαρό στις δεσμεύσεις του μνημονίου και του υπάρχοντος προγράμματος".