Σαρωτικές επιπτώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά και ασφαλισμένους θα έχει η πρόταση των δανειστών για το ασφαλιστικό, αν γίνει δεκτή.
Σαρωτικές επιπτώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά και ασφαλισμένους θα έχει η πρόταση των δανειστών για το ασφαλιστικό, αν γίνει δεκτή.
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι χωρίς "ψαλίδι" στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, δεν βγαίνει με τίποτε ο λογαριασμός των 2 δισ. ευρώ που ζητάνε οι δανειστές".
Εκτιμούν μάλιστα ότι τα νούμερα "κουμπώνουν" μόνο με οριζόντιο "κούρεμα" 6 με 7% ή "μαχαίρι" πάνω από 20% στις υψηλές συντάξεις.
Αντίθετα, οι εταίροι υποστηρίζουν ότι το συμμάζεμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις φτάνει. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό, πρέπει όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 ως το 2025, με "ομπρέλα" προστασίας μόνο στα θεμελιωμένα δικαιώματα.
Οι δανειστές ζητούν ισχυρά αντικίνητρα για τις πρόωρες αποχωρήσεις, που μπορούν να αποδώσουν περίπου 450 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος. Μεταξύ αυτών είναι επιπλέον 10% ποινή για όσους φεύγουν από την 1η Ιουλίου. Ακόμη, αυτοί θα παίρνουν μόνο την αναλογική σύνταξη ως τη συμπλήρωση του 67ου έτους, δηλαδή περίπου 40% μικρότερη σύνταξη από αυτή που έπαιρναν.
Όσο για τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, θα την παίρνουν με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
Από την αύξηση των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπολογίζεται ότι εξοικονομούνται 650 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, όμως, μείωση 2% όλων των κύριων συντάξεων και μείωση 6% όλων των επικουρικών συντάξεων.
Οι εταίροι ζητούν σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2018, με όφελος 300 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος για τον Προϋπολογισμό.
Το σχέδιό τους προβλέπει την ενσωμάτωση του στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τη χορήγηση μικρότερου ποσού σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων, με πιο αυστηρά κριτήρια.
Στο στόχαστρο μπαίνουν οι κατώτατες συντάξεις (προνοιακές), οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περιορίζονται από τα 487 ευρώ στα 280 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.
Οι δανειστές ζητούν τη σύνδεση των εισφορών με το τζίρο για τους αυτοαπασχολούμενους, κάτι ωστόσο που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του Ταμείου τους και ακολούθως σε μείωση των συντάξεων.
Επιπλέον, ζητούν κατάργηση όλων των Φόρων Υπέρ Τρίτων και κάλυψη του όποιου "κενού" με μείωση παροχών ή αύξηση εισφορών, όπως επίσης την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ.
Με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, στις ηλικίες 51 ως 60 ετών υπάρχουν σήμερα 293.128 συνταξιούχοι δηλαδή το 11% του συνόλου και στις ηλικίες 61 ως 65 ετών υπάρχουν 317.074 συνταξιούχοι δηλαδή το 12% συνταξιούχων. Το μέσο εισόδημα από συντάξεις στις ηλικίες 51 ως 55 ετών είναι 949,57 ευρώ, στις ηλικίες 56 ως 60 ετών είναι 1.072,12 ευρώ και στις ηλικίες 61ως 65 ετών είναι 1.113,33 ευρώ, την ώρα που το μέσο εισόδημα συντάξεων γήρατος διαμορφώνεται στα 946,17 ευρώ. Σημειώνεται ότι 1.027.405 συνταξιούχοι, δηλαδή το 51% του συνόλου, έχει σύνταξη γήρατος που δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ.