Ένταση προκλήθηκε σήμερα, μεταξύ της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου και βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.
Ένταση προκλήθηκε σήμερα, μεταξύ της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου και βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.
Αφορμή στάθηκε ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως νεοναζιστικό κόμμα από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν μπορεί η ΧΑ να κατηγορεί εμάς ότι είμαστε εχθροί της πατρίδας, ένα κόμμα που είναι κατά της δημοκρατίας, ένα κόμμα νεοναζιστικό”, δήλωσε η κ. Κατριβάνου.
Η αρχική αντίδραση ήρθε από τον βουλευτή της ΝΔ Θανάση Δαβάκη, ο οποίος κατηγόρησε την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για “μορφή ολοκληρωτικής νοοτροπίας” και ότι “προσβάλλει τους ψηφοφόρους της ΧΑ να τους λέει νεοναζί, από τη στιγμή που δεν αποδέχονται τον όρο”. “Αυτή η στάση απενοχοποιεί ουσιαστικά τη ΧΑ και όσοι το κάνουν έχουν μεγάλη ευθύνη”, ανταπάντησε η κ. Κατριβάνου.
Ακολούθησε “πανδαιμόνιο” με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να σηκώνονται όρθιοι και να φωνάζουν “πάρε το χαμπάρι ότι η δημοκρατία μας έχει τρίτο κόμμα”. Η Ελένη Ζαρούλια τόνισε πως η ΧΑ έχει στείλει επιστολή στη Βουλή ζητώντας όταν γίνεται αναφορά στο “κίνημα” να μην αναφέρεται ο όρος νεοναζί. “Παρεκτρέπονται και μας υβρίζουν κάποια σταλινικά μορφώματα”, τόνισε η κ. Ζαρούλια. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε πως το καταστατικό της ΧΑ και το πόρισμα Ντογιάκου κάνουν λόγο για νεοναζί.
Στο πλευρό της κ. Κατριβάνου τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος έκανε λόγο για “προσπάθεια των υπόδικων να πουν με σόου ότι δεν είναι αυτό που έλεγαν έως τώρα ότι είναι. Γι' αυτό τους λέμε εγκληματική οργάνωση, γιατί είναι λάτρεις του ναζισμού”.
Στον καβγά παρενέβη και ο Ηλίας Παναγιώταρος που υποστήριξε ότι πουθενά στο καταστατικό της Χρυσής Αυγής δεν γίνεται αναφορά στο ναζισμό και κάλεσε την κ.Κατριβάνου να ζητήσει συγνώμη.
Σε ό,τι αφορά στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, διαπιστώθηκε "ρήγμα" της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού οι ΑΝΕΛ δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής στην Ολομέλεια και τόνισαν πως διαφωνούν και σε τέσσερα σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου, ένα εκ των οποίων είναι το πώς δίδεται η ιθαγένεια.