Για τα θέματα - "αγκάθια" συζήτησαν στη νέα συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών, που είχαν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο να υποβληθούν νέες προτάσεις.
Για τα θέματα – "αγκάθια" συζήτησαν στη νέα συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών, που είχαν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο να υποβληθούν νέες προτάσεις.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στις Βρυξέλλες Χρήστος Τσιγουρής, ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε κριτική για πολλές από τις επιλογές της Αθήνας. Ρώτησε μάλιστα την κυβέρνηση αν η εκτίμηση περί απόδοσης των νέων προτάσεών της για τα έσοδα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, με την ελληνική πλευρά να απαντά καταφατικά και να φέρνει ως παράδειγμα τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
Επί των ανοιχτών ζητημάτων, σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η Αθήνα δεν έχει καταθέσει νέα πρόταση αλλά εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει το ύψος του. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης απέρριψε, από το βήμα της Βουλής, το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1%.
Για τον ΦΠΑ η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με τις εναλλακτικές που έχει καταθέσει θα έχει μεγαλύτερα έσοδα. Δεν μπορεί, ωστόσο, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια κατηγορία προϊόντων να αλλάξει συντελεστή με τέτοιο, ωστόσο, τρόπο που να μην διαταραχθεί η καταναλωτική συνήθεια, να μην χαθούν έσοδα αλλά και να υπάρξουν εκείνα τα έσοδα εκείνα που θα καλύψουν το έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η κατάργηση της έκπτωσης του 30% για τον ΦΠΑ στα νησιά φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι, ενώ αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα περίπου 1 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν φάνηκε να ακούει με κατανόηση την άρνηση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Τελευταία ευκαιρία"
Μετά τη συνάντηση ευρωπαίος διπλωμάτης έκανε λόγο για "τελευταία προσπάθεια" του κ. Γιούνκερ για να καταστεί δυνατή μια συμφωνία.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν μετά την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, ο εν λόγω διπλωμάτης δήλωσε:
"Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία".