Με τον χρόνο να εξαντλείται και τη συμφωνία να μην φαίνεται στον ορίζοντα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και υπουργοί της κυβέρνησης, αντιπροτείνουν προσφυγή στις κάλπες και ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε η μάχη με τους δανειστές να δοθεί από θέση ισχύος.
Με τον χρόνο να εξαντλείται και τη συμφωνία να μην φαίνεται στον ορίζοντα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και υπουργοί της κυβέρνησης, αντιπροτείνουν προσφυγή στις κάλπες και ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε η μάχη με τους δανειστές να δοθεί από θέση ισχύος.
"Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει προσφυγή στον λαό ώστε να του εξηγηθεί και να του ζητηθεί να δοθεί μια εντολή η οποία θα έχει κάποια νέα πλέον όρια, εν λευκώ σε καμία περίπτωση γιατί αν ήθελες εν λευκώ δεν θα πήγαινες σε εκλογές, ακριβώς επιζητάς τη δημοκρατική νομιμοποίηση με άλλα πολιτικά όρια, εκεί ο κόσμος με την ψήφο του, ψηφίζοντας τα αντίστοιχα προγράμματα, τις αντίστοιχες θέσεις, θα δείξει τι ακριβώς θέλει και θα δεσμεύσει, εμάς η θέση μας θα είναι ακριβώς αυτή που είναι και τώρα ότι ναι μεν θα είναι επιλογή μας να πάμε σε έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του πυρήνα κάποιων βασικών θέσεών μας", δήλωσε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" o υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος υποστήριξε ότι ακόμη και η ελληνική πρόταση μπορεί να συναντήσει αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
"Έχω την αίσθηση ότι οι δανειστές δεν θα κάνουν πίσω, ότι βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή για το ελληνικό ζήτημα. Από το ύφος τους, από τα λόγια τους, από το θράσος τους και από την ειρωνεία τους της χθεσινής μέρας, πιστεύω ότι όντως οχυρωμένοι στο κείμενο της 20ης Φλεβάρη δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω", είπε χαρακτηριστικά.
Αλλά και για το κείμενο της Ελλάδας ανέφερε ότι "είναι σαφώς απομακρυσμένο από τις προγραμματικές μας θέσεις", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Διανοήστε η Αριστερά, να έρχεται η προοδευτική κυβέρνηση να ανεβάζει τα όρια ηλικίας, έτος και εξάμηνο από το 2016;".
Για το ενδεχόμενο εκλογών αναγνώρισε ότι "και για μας θα είναι δυσχερές να πάμε σε εκλογές με το mail Τσακαλώτου, με τις 47 σελίδες, διότι περίερχει πολλά ζητήματα που είναι μακριά από τις προγραμματικές δηλώσεις".
Την ίδια ώρα ο Στάθης Λεουτσάκος, που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα, εμφανίστηκε αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. "Δεν θα φέρει η κυβέρνηση τις 47 σελίδες στη Βουλή, θα φέρει πρώτα τη ρύθμιση του χρέους και το αναπτυξιακό πακέτο…()δεν θα υπάρξει κανένα ξεπούλημα και σας καλώ μαζί στη διαδήλωση στο λιμάνι”, δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Λίγη ώρα αφότου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μίλησε με θερμά λόγια για τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής χαρακτήρισε κατ'ευφημισμό φιλέλληληνες τους κ. Γιούνκερ και Σούλτς.
"Ο φιλελληνισμός τελείωσε με το Λόρδο Μπάιρον. Αυτοί εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο κ. Γιούνκερ έχει κάνει παρομοίου φιλελληνικής μορφής δηλώσεις το 2012, πρνι από τις εκλογές του Ιουνίου, είχε πει ότι αν βγάλετε κόμματα που είναι ακραί εμείς θα σταματήσουμε τη βοήθεια ή κάτι παρεμφερές", είπε στο ραδιοσταθμό “Παραπολιτικά”.
Στη δήλωση αυτή αντέδρασε το Ποτάμι. "Ο κ.Τσίπρας με τις παλινωδίες του δε μπερδεύει μόνο τους συμμάχους της χώρας μας αλλά και τους στενούς του συνεργάτες. Ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τον κ.Γιούνκερ 'πραγματικό φίλο της Ελλάδας' αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ.Χουντής που επίσης έχει συνεχή επαφή με τον κ.Τσίπρα έχει άλλη γνώμη και δηλώνει ότι 'τουριστικά ο Γιούνκερ είναι φιλέλληνας, στην ουσία εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα'", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας πάντως επέμεινε ότι για την κυβέρνηση υπάρχει η επιλογή της δραχμής. "Η στρατηγική της ριζοσπαστικής αλλαγής της Ελλάδας κρατώντας τη χώρα στο πλαίσιο της ΟΝΕ, έχει φτάσει στο τέλος της. Αυτό είναι το ουσιαστικότερο και σημαντικότερο μήνυμα που έστειλε ο οδοστρωτήρας των δανειστών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πραγματικά να αλλάξει την κοινωνία, να αποτρέψει την εθνική κατάπτωση, να βάλει την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και να κερδίσει μια νέα δυναμική θέση για την Ελλάδα στο διεθνές γίγνεσθαι, πρέπει να εξετάσει εναλλακτικούς δρόμους”, ανέφερε σε άρθρο του.
Σχολιάζοντας τα περί “Κούγκι” ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, δήλωσε στο ραδιοσταθμό “Παραπολιτικά” ότι “το 'κούγκι' για έναν ολόκληρο λαό για μια ολόκληρη χώρα δεν είναι πολιτική πρόταση, είναι λόγια του αέρα”.