Δεν τηλεφώνησε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Αλέξης Τσίπρας όπως είπε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε σήμερα στο κυβερνητικό briefing ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζοντας ωστόσο ότι σε χαμηλότερο επίπεδο συνεργατών των δυο αντρών υπάρχουν επαφές και επικοινωνίες.
Δεν τηλεφώνησε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Αλέξης Τσίπρας όπως είπε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε σήμερα στο κυβερνητικό briefing ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζοντας ωστόσο ότι σε χαμηλότερο επίπεδο συνεργατών των δυο αντρών υπάρχουν επαφές και επικοινωνίες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν πραγματικό φίλο της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ, τόνισε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός είπε ότι το κείμενο που του επιδόθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ήταν κείμενο της Κομισιόν, αντιθέτως είπε ότι στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι επρόκειτο για κείμενο που εκφράζει τους θεσμούς.
Σημείωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες θέλει να δει τα περιθώρια συγκλίσεων για κοινά αποδεκτή συμφωνία από τα δυο μέρη. Διευκρίνισε ότι η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από το Ν. Παππά και τον Ευ. Τσακαλώτο που πλαισιώνονται από συνεργάτες τους οικονομολόγους με γνώση των διαπραγματεύσεων του προηγούμενου διαστήματος.
Συμπλήρωσε ότι η αντιπροσωπεία αυτή έχει μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα εξουσιοδοτημένη να κάνει κινήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί "καταστάλαγμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης" στις Βρυξέλλες κάτι που από μόνο του την καθιστά πρόταση – βάση των συζητήσεων.
"Σημείο αφετηρίας για την ελληνική πλευρά είναι η δική της πρόταση για τους λόγους που σας εξήγησα. Από εκεί και πέρα η εξουσιοδότηση που έχουν λάβει τα μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διερευνήσουν τις δυνατότητες και να δουν και τις προθέσεις έτσι ώστε να υπάρχει μια συμφωνία που να καλύπτει και τις δυο πλευρές έτσι ώστε να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία", είπε.
O κ. Σακελλαρίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης λέγοντας όμως ότι η κυβέρνηση αναζητά ενιαία συμφωνία με ενιαίους όρους και προαπαιτούμενα για το διάστημα που θα ισχύει η συμφωνία και όπως είπε προφανώς η επιδίωξη είναι το κλείσιμο της συμφωνίας μέσα στον Ιούνιο.
Απέκλεισε παράλλαλη την πιθανότητα εκλογών επικαλούμενος τον πρωθυπουργό και τη θέση του ότι η κυβέρνηση έχει "χρονικό ορίζοντα τετραετίας" ενώ τόνισε ότι η κυβερνητική επιδίωξη είναι να επιτευχθεί συμφωνία που θα υπερψηφίσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Αναφορικά με το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την συμφωνία ο κ. Σακελλαρίδης έκανε λόγο για ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης.
"Δεν υπάρχει σκέψη για την αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα χαμηλότερα", πρόσθεσε για την πιθανότητα επανεξέτασης θεμάτων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και με στόχο να περάσει η συμφωνία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για πληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ συνολικά στο τέλος Ιουνίου και τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι "εμείς δεν ζητήσαμε" να γίνει αυτή η κίνηση, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι ο υπουργός διευκρίνισε ότι προφανώς αυτή η κίνηση δεν έγινε από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας. "Προφανώς η ΤτΕ της ζητήθηκε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει αυτή η κίνηση", πρόσθεσε.
"Δεν είπε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε, το διευκρίνισε, είπε συγκεκριμένα ότι ως κυβέρνηση δεν ζητήσαμε, ζητήσαμε από την ΤτΕ να προβεί σε αυτή την αίτηση προς την πλευρά του ΔΝΤ, δεν ήμουν παρών στη συζήτηση που είχαν οι δημοσιογράφοι με τον κ. Βαρουφάκη αυτό που μου έχει μεταφερθεί είναι όπως σας το λέω", τόνισε επιπρόσθετα.