Η συμφωνία για τους όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς φαίνεται πως "κλείδωσε", ενώ Αθήνα και δανειστές φαίνεται πως είναι κοντά σε συμφωνία για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων.
Η συμφωνία για τους όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς φαίνεται πως "κλείδωσε", μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την προστασία δεν θα είναι τελικά αυτά που επεδίωκε η πρόταση Σταθάκη.
"Κλείνει η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς στη βάση των ορίων του νόμου Χατζηδάκη, αλλά με δικαιότερη στρωμάτωση των δόσεων" λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατευθεί δεν θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο δανειολήπτης να μην έχει συνολική περιουσία πάνω από 270.000 ευρώ και εισόδημα πάνω από 35.0000 ευρώ. Αυτά ήταν τα κριτήρια που ίσχυαν με τη ρύθμιση Χατζηδάκη, και αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές δε δέχτηκαν την πρόταση της κυβέρνησης για υψηλότερα κριτήρια. Φαίνεται όμως πως τελικά αποδείχτηκαν να υπάρξουν περισσότερες κλίμακες που θα καθορίζουν το ύψος της δόσης, ίσως ανά 5.000 ευρώ εισοδήματος και αυτό εκτιμάται ότι είναι δικαιότερο.
Η ρύθμιση αναμένεται να ισχύσει για έναν χρόνο, ενώ σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ποιοι θα υπαχθούν, θα υπάρξουν λόγω και της επερχόμενης αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.
Πάντως τα "κόκκινα" δάνεια τείνουν να εξελιχθούν σε μεγάλο "πονοκέφαλο" για την κυβέρνηση, καθώς από την αρχή του χρόνου αυξήθηκαν κατά περίπου 5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο σε πάνω απο 85 δισ., ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι πλέον προσεγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα πληροφορίες λένε ότι κοντά σε συμφωνία είναι το υπουργείο και για τη συνολική ρύθμιση για τα "κόκκινα δάνεια". Σημεία "κλειδιά" για τη συμφωνία αυτή θα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης για τον κάθε δανειολήπτη. Αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα εξετάζεται ανά περίπτωση ενώ όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι ήδη μπαίνουν σε εφαρμογή ρυθμίσεις ανάλογες με το προφίλ του κάθε υπόχρεου.
Παράλληλα φαίνεται ότι οι εταίροι έχουν αποδεχθεί το ελληνικό σχέδιο για τη δημιουργία του ενδιάμεσου δημοσίου φορέα διαχείρισης δανείων.
Εν τω μεταξύ εξελίξεις και αλλαγές αναμένονται και στο νόμο Κατσέλη, καθώς έως σήμερα περισσότεροι από 100.000 δανειολήπτες έχουν υπαχθεί σε αυτόν για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η ημερομηνία που έχουν πάρει υποθέσεις για να συζητηθούν, είναι για το 2031. Όπως σημειώνουν με νόημα από το υπουργείο Οικονομίας, όλα θα εξαρτηθούν από τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων.