Η "Αναφορά στον Γκρέκο" του Νίκου Καζαντζάκη "ταξιδεύει" στις 4 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με τον Τάκη Χρυσικάκο να δηλώνει στο Web TV του Μega και την Εριφύλη Μαρωνίτη πόσο σημαντικό είναι στην παρούσα συγκυρία να ακουστούν τα λόγια του μεγάλου Κρητικού μέσα σε έναν χώρο που στην ουσία "δημιούργησε" η Ελλάδα.
«Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να ακουστεί στην Ευρώπη η φωνή του μεγάλου Κρητικού…»
Για τον Τάκη Χρυσικάκο, η θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του τελευταίου και σχεδόν αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, «Αναφορά στον Γκρέκο», ήταν στοίχημα ζωής. Στοίχημα που με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης και δύο εξαιρετικούς μουσικούς –Σταύρο Ψαρουδάκη, λύρα – τραγούδι και Απόστολο Κουνή κιθάρα – κοντραμπάσο– δίνει ένα συναρπαστικό θεατρικό δρώμενο.
Με πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η «Αναφορά στον Γκρέκο» δίνει την πρώτη της καλοκαιρινή παράσταση φέτος, στις Βρυξέλλες στις 4 Ιουνίου. Μέρες και μήνας δύσκολος και ιδιαίτερα κρίσιμος για τις εξελίξεις στη χώρα μας.
Συμβολισμός μάλλον, διόλου συμπτωματικός!
«Πρέπει αυτή τη στιγμή να ακουστούν αυτά τα λόγια του μεγάλου Κρητικού μέσα σε έναν χώρο που δημιουργήσαμε εμείς, η Ελλάδα» λέει μιλώντας στο Web TV του Mega, ο ταλαντούχος ηθοποιός.
«Tο όνομα Ευρώπη, τα πάντα ξεκινούν από τούτο τον τόπο. Στην πολύ δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και μας κουνάνε το δάχτυλο, πρέπει να ακουστεί η μεγάλη φωνή του Καζαντζάκη, γιατί πρέπει να δείξουμε κι εμείς ότι είμαστε αυτοί που είμαστε. Εμείς κάναμε πολιτισμό, όταν αυτοί που κουνάνε τα δάχτυλα ήταν στις σπηλιές και πάνω στα δέντρα».
Επόμενος, εξίσου σημαντικός και συμβολικά φορτισμένος σταθμός της παράστασης, «Αναφορά στον Γκρέκο»;
«Θα είναι στον τάφο του Καζαντζάκη, στην Κρήτη» μας λέει ο Τάκης Χρυσικάκος. «Η παράσταση θα δοθεί 1η Ιουλίου, με λίγους καλεσμένους, κι αυτό γιατί είναι αρχαιολογικός χώρος λόγω της αξίας του μνημείου».
«Αναφορά στον Γκρέκο» – με άλλα λόγια;
«Ο τίτλος είναι με τη στρατιωτική έννοια του Καζαντζάκη 'αναφέρομαι', αναφέρω τη ζωή μου» διευκρινίζει ο Τάκης Χρυσικάκος. «Πού αναφέρομαι; Στον 'παππού' μου, όπως τον ονομάζει τον Θεοτοκόπουλο. Γιατί ο Θεοτοκόπουλος πέρασε ό,τι και ο Καζαντζάκης. Εκδιώχθηκε, κάψανε τους πίνακές του, τον καταδίκασαν σε θάνατο και γλίτωσε τελευταία στιγμή. Τόσα και τόσα άλλα. Άρα, την εξομολόγηση της ζωής του την κάνει στον άλλο μεγάλο Κρητικό».
Το βιβλίο που θα ήθελε ο Τάκης Χρυσικάκος στο προσκεφάλι του:
«Θα ήθελα να έχω ένα βιβλίο του Παπαδιαμάντη -δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα γιατί για 'μένα ο Παπαδιαμάντης είναι ο πνευματικός μας πατέρας- και ένα βιβλίο του Ντοστογιέφσκι. Αυτοί για 'μένα είναι η αρχή και το τέλος».
Ποια διάσημη ηθοποιό θα καλούσε σε δείπνο;
«Οι δημοσιότητες δεν μου ταιριάζουν, αγαπώ τους απλούς ανθρώπους».
Για τη σημερινή πολιτική κατάσταση:
«Είμαστε πολύ δύσκολα και ελπίζω να ξεπεραστούν τα πράγματα όσο πιο σύντομα γίνεται, γιατί τρέχουν με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό. Δεν σηκώνει άλλη χρονοτριβή και άλλη διαπραγμάτευση, οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα».
Ένα όνειρο που τον ακολουθεί:
«Να μπορέσω να είμαι καλά και να κάνω πράγματα που τώρα μπορώ να τα κάνω. Γιατί όταν ξεκινάμε, νέοι, έχουμε πολλά στο μυαλό μας, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Μεγαλώνοντας, αυτό που συλλαμβάνεις στο μυαλό, μπορεί να το πραγματώσεις. Να είμαι καλά για να μπορώ να πραγματώσω αυτά που τώρα μπορώ».
Η «Αναφορά στον Γκρέκο» με τον Τάκη Χρυσικάκο θα ολοκληρώσει τις παραστάσεις της στη Γαύδο.
Εριφύλη Μαρωνίτη