Eυθύνες στους δανειστές για τη μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι τώρα επιρρίπτει μέσα από το άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός μιλά για παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των εταίρων και σημειώνει ότι η απόφαση βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών. Σβήνουν και γράφουν το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδα και θεσμοί.
Eυθύνες στους δανειστές για τη μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι τώρα επιρρίπτει μέσα από το άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός μιλά για παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των εταίρων και σημειώνει ότι η απόφαση βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών, προειδοποιώντας για συνέπειες για όλη την Ευρώπη στην περίπτωση της κατάρρευση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, τρία διαφορετικά κείμενα συμφωνίας έχουν ήδη αρχίσει να γράφονται από Ελλάδα και θεσμούς, σε μια προσπάθεια να καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και στη συνέχεια να συμπληρωθούν τα κενά με τα σημεία της διαφωνίας.
Μετά τη νέα τηλεδιάσκεψη χθες βράδυ, του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ,που διεξήχθη σε καλό κλίμα, δεν αποκλείεται και συνάντηση δια ζώσης τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να βρεθεί λύση, που θα ξεπερνά τις διαφωνίες στο επίπεδο του Brussels Group.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο ΦΠΑ παραμείνει σημείο τριβής με την ελληνική πλευρά. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία για 3 συντελεστές: 6-7% ο χαμηλός, 11- 12% ο μεσαίος και 23% ο βασικός. Η συμφωνία θα επισφραγιστεί με την κατάργηση των ειδικών συντελεστών στα νησιά.
"Αγκάθι" χαρακτηρίζεται από τους δανειστές και το ασφαλιστικό, που δεν θεωρείται βιώσιμο. Η Αθήνα προτίθεται σε πρώτη φάση να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις, να "παγώσει" για 2 χρόνια τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και να προχωρήσει σε ενοποιήσεις Ταμείων. Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές στα Εργασιακά. Η Αθήνα προτείνει συλλογικές συμβάσεις με μοντέλο που θα εισηγηθεί το ILO και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.
Ένταση φαίνεται ότι υπάρχει και όσον αφορά στο Δημόσιο, καθώς οι δανειστές απορρίπτουν τις μονομερείς ενέργειες, δηλαδή τις επαναπροσλήψεις, ζητούν αξιοκρατία, δηλαδή εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης και τονίζουν ότι δεν πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων, διατυπώνοντας επιφυλάξεις ακόμα και για τις 15.000 προγραμματισμένες προσλήψεις. Η Αθήνα δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και απαντά ότι στον Προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί δαπάνη για τις 15.000 προσλήψεις.
Την ίδια ώρα ο Γερμανός επίτροπος Έτινγκερ, εμφανίζεται αισιόδοξος για συμφωνία ακόμη και έως το τέλος της εβδομάδας, σε συνέντευξή του στη Die welt.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung κάνει αυτοκριτική, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ήταν απρόσεκτοι σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, προειδοποιεί όμως ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στους θεσμούς, ενώ στέλνει μήνυμα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έπληττε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο ελληνικές τράπεζες είναι στο παρά πέντε, υποστηρίζει το μέλος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Αντρέας Ντόμπρετ, πετώντας το "μπαλάκι" στην ελληνική κυβέρνηση.