Αναταράξεις στον τουριστικό κλάδο προκαλεί η αβεβαιότητα για την θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ.
Αναταράξεις στον τουριστικό κλάδο προκαλεί η αβεβαιότητα για την θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ. Ξένοι tour operator επαναφέρουν τη ρήτρα δραχμής για τα συμβόλαια που θα αφορούν το 2016, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των φορέων του τουρισμού.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά συνέστησε "να ακούμε μόνο τις επίσημες δηλώσεις και όχι τις φήμες, όχι τα σχόλια, όχι ο,τιδήποτε δεν επιβεβαιώνεται και κάνει κακό στον τουρισμό, κακό στην Ελλάδα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ωφελεί τους ανταγωνιστές μας".
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να συστήσει στα μέλη του να υπογράψουν συμβάσεις για τη νέα χρονιά, με τις επιβαρύνσεις όμως να επιβαρύνουν τους ξένους πράκτορες.
Σε οδηγία του ΣΕΤΕ προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αναφορικά με τη σύναψη των συμβολαίων με τους ξένους tour operator, αναφέρεται:
“Ρητά συμφωνείται μεταξύ των μερών ότι σε περίπτωση που μετά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης, λάβει χώρα νομοθετική αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ, η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις συμφωνηθείσες με την παρούσα τιμές, οι οποίες και θα τροποποιούνται αυτοδικαίως, κατά το αντίστοιχο ποσοστό. Η επιχείρηση ενημερώνει προς τούτο εγγράφως τον αντισυμβαλλόμενο (tour operator), ο οποίος δεσμεύεται για την άμεση εφαρμογή του παρόντος όρου από τη λήψη της σχετικής έγγραφης κοινοποίησης”.
Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος τόνισε ότι οι ανταγωνιστές της Ελλάδας δεν "βλέπουν με καλό μάτι" τα 6-8 εκατομμύρια τουρίστες, που κέρδισε η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στον τουρισμό".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ρέτσος σημείωσε η υπογραφή συμβολαίων με ρήτρα εθνικού νομίσματος δεν είναι κάτι που εμφανίζεται για πρώτη φορα. "Το έχουμε ξαναδεί τα τελευταία πέντε χρόνια, κάθε φορά που εντείνεται η πίεση, όπως Μάιο-Ιούνιο του 2012, που είχαμε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο".
Τις μεγαλύτερες πιέσεις τις δέχονται οι μικρότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σημείωσε ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Εκεί που τους παίρνει υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές".
Οι επιχειρηματικοί φορείς τάσσονται κατά της μεγάλης αύξησης του ΦΠΑ. Όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής "οτιδήποτε πάνω από το 8-10% θα καταστήσει το ελληνικό προϊόν μη ανταγωνιστικό, με τρομερές συνέπειες για τον τουρισμό".