Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το λιώσιμο των πάγων επιφέρει ακραία καιρικά φαινόμενα και αύξηση της θερμοκρασίας.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το λιώσιμο των πάγων επιφέρει ακραία καιρικά φαινόμενα και αύξηση της θερμοκρασίας.
Είναι ενδεικτικό, πως το πρώτο τετράμηνο του 2015, ήταν το πιο θερμό όλων των εποχών για τη Γη και εάν οι θερμοκρασίες εξακολουθήσουν να κινούνται στα ίδια επίπεδα, τότε η φετινή χρονιά θα καταγραφεί ως η πιο ζεστή στην ιστορία του πλανήτη.
Εννέα χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες-ρεκόρ το πρώτο 4μηνο του 2015, με τη μέση θερμοκρασία της γης να αυξάνεται κατά 0,68 βαθμούς Κελσίου. Στην Ανταρκτική, ο υδράργυρος έδειξε 17,4 βαθμούς στα μέσα Μαρτίου, που είναι η υψηλότερη θερμοκρασία, που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή, ενώ στην Αρκτική, το λιώσιμο των πάγων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Όταν λιώνουν οι πάγοι, εμφανίζεται η επιφάνεια της θάλασσας, που τραβάει περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να εκπέμπεται περισσότερη θερμότητα, επισημαίνει ο Μιχάλης Πετράκης, πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος. Η μέτρηση της θερμοκρασίας του πλανήτη γίνεται μεσώ 3.500 σταθμών, που υπάρχουν παγκοσμίως, ένας από τους οποίους βρίσκεται στην παράλια της Ξάνθης.
Η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας είναι εμφανής με την αλλαγή του υδρολογικού κύκλου τα τελευταία 10 χρόνια, σημειώνουν οι επιστήμονες. Τα προηγούμενα χρόνια, οι βροχές ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο και διαρκούσαν έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Αυτό ξαφνικά έχει σταματήσει να συμβαίνει, επισημαίνει ο Σπύρος Ραψομανίκης καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θράκης και σημειώνει πως μπορεί πλέον οι βροχές να εκδηλώνονται μόνο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αλλά η έντασή τους ισοδυναμεί με ενός έτους.
Στην Ινδία 1.150 άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους, αφού οι θερμοκρασίες που επικρατούν, ξεπερνούν τους 48 βαθμούς Κελσίου.
Σε περίπτωση που η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου για ημέρες, τότε θα καταστραφούν τα αγροτικά προϊόντα, θα καταστραφεί η βιοποικιλότητα και τα ζώα θα πεθάνουν, τονίζει ο Σπύρος Ραψομανίκης.