Αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εκφράζουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου που εκτιμούν ότι ένας συμβιβασμός είναι εφικτός καθώς έχουν αμβλυνθεί οι διαφορές σε πολλά από τα μέτωπα.
Αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εκφράζουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου που εκτιμούν ότι ένας συμβιβασμός είναι εφικτός καθώς έχουν αμβλυνθεί οι διαφορές σε πολλά από τα μέτωπα.
Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι συνεδριάζει μεθαύριο με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group, με το Reuters όμως να δίνει μια νέα διάσταση καθώς για πρώτη φορά οι χώρες της Ευρωζώνης θα εκπροσωπηθούν από τους υφυπουργούς Οικονομικών και όχι από τεχνοκράτες.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης από τη βελγική πρωτεύουσα, ο βαθμός στον οποίο θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη το θέμα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το σημείο προόδου των διαβουλεύσεων στο Brussels Group.
Το μέγαρο Μαξίμο εκτιμάει ότι οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία, με τα "αγκάθια" να παραμένουν αλλά και με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης να λαμβάνει χθες σε ανώτατο επίπεδο πολιτική κατεύθυνση για κλείσιμο όλων των ανοιχτών ζητημάτων μέσα στις τρεις επόμενες μέρες.
Βασικό ζήτημα όπου παρατηρείται ακόμα απόκλιση είναι ο ΦΠΑ με πιθανότερη εκδοχή την θέσπιση τριών κατηγοριών και τη συζήτηση να διεξάγεται γύρω από το ποια προϊόντα θα ενταχθούν στην κάθε μια.
"Αγκάθι" αποτελεί και το δημοσιονομικό κενό, με την Ελλάδα να το υπολογίζει σε λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ και τους εταίρους στα 2 δισ. ευρώ, με την υποσημείωσε ότι παρατηρείται διαφορά στον τρόπο υπολογισμού του. Οι δυο πλευρές επιδιώκουν περαιτέρω σύγκλιση και στο ασφαλιστικό.
Οι συζητήσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει στην επίτευξη προόδου τέτοιας ώστε να είναι έτοιμο το κείμενο μιας συμφωνίας που θα βασίζεται στα περισσότερα κοινά σημεία.
Η αισιοδοξία της κυβέρνησης πηγάζει από το γεγονός ότι το ΔΝΤ το οποίο τηρούσε σκληρή στάση φαίνεται ότι την έχει μετριάσει πάνω σε θέματα στα οποία η Αθήνα εξακολουθεί να τηρεί κόκκινες γραμμές.
Καταλυτικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι διαδραμάτισε το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ στο οποίο ζητήθηκε η παρέμβαση της Αμερικής στο ΔΝΤ, ενώ δεν αποκλείεται το ελληνικό θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση των G7 στη Δρέσδη.
Αλλά και από τη μεριά των Φρ. Ολάντ και Αγκ. Μέρκελ δόθηκε επίσης η βεβαιότητα ότι επιθυμούν λύση και θα αναλάβουν όποια πρωτοβουλία απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί απεμπλοκή.
Η Αθήνα, πάντως, διατηρεί τη θέση του ΔΝΤ ότι αν καταλήξει με τους Ευρωπαίους τότε δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η πλευρά των δανειστών επιμένει ότι το ασφαλιστικό θα πρέπει να επιλυθεί τους επόμενους μήνες, ζήτημα όμως που επί της ουσίας έχει ανοίξει η κυβέρνηση η οποία κάνει λόγο για ανάγκη διαμόρφωσης ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, μετά όμως από την σύνταξη αναλογιστικών μελετών στα μέσα στου φθινοπώρου.
Εφόσον όλα κυλήσουν όπως εκτιμάει η ελληνική πλευρά, τότε σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup μέσα στο πρώτο διήμερο του Ιουνίου ώστε να δοθεί το "πράσινο φως" για την απεμπλοκή της χρηματοδότησης της χώρας.
Αυτό που έχει συμφωνηθεί στην παρούσα φάση είναι το ότι από την στιγμή που θα έχει επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να την επιβεβαιώσει το Eurogroup ώστε να επικυρωθεί η οποιαδήποτε συμφωνία.