"Χλιαρά" υποδέχονται παράγοντες της αγοράς τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να φέρει τα πάνω-κάτω στη φορολογία των Ι.Χ., θέτοντας πλέον ως βασικό κριτήριο όχι τον κυβισμό, αλλά τη λιανική τιμή. Ταυτόχρονα, έρχεται "χαράτσι" περιβάλλοντος, αλλά και ανατροπές στην απόσυρση, στον έλεγχο ανασφάλιστων και σε όσους οφείλουν στα ΚΤΕΟ.
"Χλιαρά" υποδέχονται παράγοντες της αγοράς τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών να φέρει τα πάνω-κάτω στη φορολογία των Ι.Χ., θέτοντας πλέον ως βασικό κριτήριο όχι τον κυβισμό, αλλά τη λιανική τιμή. Ταυτόχρονα, έρχεται "χαράτσι" περιβάλλοντος, αλλά και ανατροπές στην απόσυρση, στον έλεγχο ανασφάλιστων και σε όσους οφείλουν στα ΚΤΕΟ.
"Είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί" δηλώνει στο MEGA ο διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Δημήτρης Πάτσιος, σημειώνοντας ότι "το αυτοκίνητο, όποτε δοκίμασε κανείς να το φορολογήσει, και συνέβη πολλές φορές την τελευταία πενταετία, για την ακρίβεια 38 φορές, είχαμε αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή μείωση εσόδων αντί για αύξηση".
"Ένα αυτοκίνητο 1600 κυβικών με λιανική ως καινούργιο 35.000 ευρώ δεν μπορεί να πληρώνει λιγότερο φόρο από ένα τύπου τζιπ το οποίο σαν καινούργιο κάνει 10-15.000 ευρώ φθηνότερα σε τιμή λιανική" τονίζει ο Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου καλεί την κυβέρνηση να "δει με άλλο μάτι" τον φόρο ρύπανσης περιβάλλοντος που αφορά τα αυτοκίνητα πάνω από 20 χρόνια γιατί -όπως λέει- "οι πολίτες πιθανόν να μην μπορούν να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο και πρέπει ο φόρος να είναι ανάλογος με τα εισοδήματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε αυτό το οικονονομικό περιβάλλον".
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ένα ΙΧ 2.500 κυβικών με εργοστασιακή αξία 20.000 ευρώ επιβαρύνεται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, υψηλά τεκμήρια και αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Αντίθετα, ένα ΙΧ 1.600 κυβικών με αξία 30.000 ευρώ ουσιαστικά πληρώνει μόνο χαμηλά τέλη.
Με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης, τα φορολογικά βάρη φεύγουν από τα ΙΧ με τα πολλά κυβικά και μεταφέρονται σε εκείνα που έχουν υψηλή εργοστασιακή τιμή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων χαμηλού κυβισμού αλλά υψηλής τιμής και θα ευνοηθούν όσοι κατέχουν αυτοκίνητα με πολλά κυβικά αλλά με μικρότερη εργοστασιακή αξία.
Εάν εφαρμοστούν τα όσα προτείνει η κυβέρνηση, θα έρθουν τα πάνω-κάτω συνολικά στην αγορά καινούργιων και μεταχειρισμένων, καθώς θα υπάρξει αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
Αυτοκίνητα που μέχρι σήμερα ήταν στα αζήτητα λόγω μεγάλου κυβισμού, άρα και υψηλής φορολόγησης, εφόσον είναι σχετικά χαμηλής αξίας θα μπορούν να βρουν ευκολότερα ιδιοκτήτη, είτε ως καινούρια είτε ως μεταχειρισμένα. Αντίθετα, τα ακριβά ΙΧ, ανεξάρτητα από τον κυβισμό, αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο αφού θα επιβαρυνθούν με φόρους, γεγονός που θα τα καταστήσει μη ελκυστικά στην αγορά.
Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, με βάση την πρόταση της κυβέρνησης δεν θα λαμβάνεται υπόψη ο κυβισμός για τη φορολόγηση των ΙΧ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αυξομειώσεις στα τέλη κατά περίπτωση, ενώ ενδεχομένως να επιβαρυνθούν με τέλη και ντιζελοκίνητα. Μέχρι σήμερα τα τέλη πληρώνονται με βάση τον κυβισμό για τα παλαιότερα αυτοκίνητα και τις εκπομπές ρύπων για τα πιο καινούργια, ενώ τα ντιζελοκίνητα απαλλάσσονται.
Τα νέα δεδομένα με τα τέλη μπορεί να οδηγήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες να πάρουν πίσω πινακίδες που έχουν παραδώσει.
Σημειώνεται ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν ακινητοποιηθεί 771.873 ΙΧ, με το Δημόσιο να ζημιώνεται 755 εκατ. ευρώ από τέλη που δεν καταβάλλονται.
Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνεται και το "τέλος περιβάλλοντος", ένα… χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων 20ετιας και άνω. Παράλληλα, σχεδιάζεται και το τέλος της απόσυρσης, με το υπουργείο να προαναγγέλλει σύστημα φορολόγησης που θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
Επιπρόσθετα, με στόχο να μειωθούν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους, αλλά και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων ώστε να εντοπιστούν άμεσα όλα τα εν λόγω οχήματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τεχνικό έλεγχο δεν έχουν περάσει περίπου 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα και 1 εκατομμύριο μηχανές, κάτι που επίσης στερεί έσοδα από το Δημόσιο τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.