Χωρίς ορατό αποτέλεσμα έληξε η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Λετονία, καθώς εκφράστηκε βούληση για συμφωνία, αλλά παραμένουν σοβαρά εμπόδια, με βασικό "αγκάθι" τις αμετακίνητες θέσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά και τις συντάξεις.
Χωρίς ορατό αποτέλεσμα έληξε μετά τα μεσάνυχτα η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Λετονία, καθώς υπήρχε καλό κλίμα και εκφράστηκε βούληση για συμφωνία, αλλά παραμένουν σοβαρά εμπόδια, με βασικό "αγκάθι" τις αμετακίνητες θέσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά και τις συντάξεις.
Προσερχόμενη σήμερα στη σύνοδο της Ρίγας η κ. Μέρκελ παρέπεμψε για άλλη μια φορά στους θεσμούς.
"Ήταν μια πολύ φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά με τους τρεις θεσμούς καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα ακόμη να γίνουν. Η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν στην Ελλάδα και στον Έλληνα πρωθυπουργό όποτε υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα, όποτε χρειαστούν βοήθεια, να την παρέχουμε. Ακλλά η τελική λύση θα βρεθεί με τους τρεις θεσμούς και γι΄αυτό χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος:
"Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος – και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος".
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στη Ρίγα, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
"Eκφράστηκε από την πλευρά της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ η βούλησή τους να στηρίξουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει μια συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα", ανέφερε. Το χρονικό αυτό διάστημα, όπως διευκρίνισε, είναι "μέχρι τις αρχές Ιουνίου, τέλος Μαΐου".
Διαβεβαιώσεις για συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης:
"Η συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα προκύψει στο βαθμό που θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Μόνο μια τέτοια συμφωνία θα δεχθεί η κυβέρνησή μας", τόνισε.
Εν τω μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, άφησε από χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα έως τις αρχές Ιουνίου.
"Δεν θα διαπραγματευτούμε εδώ το θέμα της Ελλάδας. Είναι αλήθεια ότι η συνάντηση εδώ μάς επιτρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη συνάντηση, κυρίως τη συνάντηση του Eurogroup στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Ιουνίου. Με τον κ. Τσίπρα θέλουμε να βρούμε λύσιες που θα μας επιτρέψουν να δείξουμε εμπιστοσύνη και να απελευθερώσουμε τους πόρους που έχουν προβλεφθεί", είπε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche: "Δεν πρόκειται μόνο για οικονομικούς λόγους και λόγους νομισματικής πολιτικής, αλλά επίσης και για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων".
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για φορολογικά, κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να υπάρχουν εκ παραλλήλου πολιτικές διαβουλεύσεις αλλά αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις τεχνικές διαβουλεύσεις.