Την εκτίμηση ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία με τους εταίρους έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ.
Την εκτίμηση ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία με τους εταίρους έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ.
Η "μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στη συμφωνία", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρουσιάζοντας την "ακτινογραφία" μιας έντιμης, αμοιβαίας επωφελούς, συμφωνίας όπως την "βλέπει" η κυβέρνηση, εξήγησε ότι στο κομμάτι των δημοσιονομικών η ελληνική πλευρά προτείνει οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων να τεθούν σε επίπεδα που να συνάδουν με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Για να κλείσει, ωστόσο, η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη, απαιτείται μια "αμοιβαία μετατόπιση".
Από τη μία πλευρά, όπως είπε, οι εταίροι "πρέπει να αποδεχτούν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε και πρέπει να μπει στο περιθώριο", ενώ η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται να αλλάξει "ήθη και έθιμα" και "να γίνουμε πιο παραγωγικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί, να συγκλίνουμε ως προς την ανταγωνιστικότητά μας με την Βόρεια Ευρώπη".
"Μια τέτοια αμοιβαία κίνηση θα ξεκλείδωνε το μέγα μεταρρυθμιστικό κίνημα που χρειάζεται η χώρα και που εκλεγήκαμε για να υπηρετήσουμε", τόνισε.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις είπε ότι χρειάζονται:
"Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που δεν θα επηρεάζεται είτε από πολιτικές παρεμβάσεις είτε από παρεμβάσεις εταιρικών συμφερόντων. Μεταρρυθμίσεις που ρυθμίζουν αποτελεσματικά την αγορά εργασίας και καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα ξανά βιώσιμο σε μια χώρα όπου, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής που οι δανειστές επέβαλαν και στην οποία επιμένουν, η απασχόληση έχει καταρρεύσει, η κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έχει δεχθεί πλήγμα με το PSI, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας γιγαντώνεται και η προοπτική νέων μειώσεων συντάξεων – τις οποίες οι δανειστές προσδοκούν κι εμείς αρνούμαστε – θα το αύξανε κι άλλο – καθώς θα ενέτεινε την υφεσιακή δίνη στρέφοντας τον ελληνικό λαό εναντίον της μόνης κυβέρνησης που μπορεί να πείσει την πλειοψηφία πως η λέξη 'μεταρρύθμιση' δεν σηματοδοτεί περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων, κι άλλα βάρη για τους ανίσχυρους, περισσότερη ανισότητα και την θανατική βολή του κοινωνικού κράτους".
Η μετά τον Ιούνιο περίοδος
Σε ό,τι αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε πέντε προαπαιτούμενα:
Eξορθολογισμός της διάρθρωσης του δημόσιου χρέους χωρίς κουρέματα
Επενδύσεις με αξιοποίηση και όχι "ξεπούλημα" της δημόσιας περιουσίας
Δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη συμμετοχή και συμβολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Καταπολέμηση της νέας μορφλης φτώχειας
Πακέτο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του οποίου θα κλείσει η προηγούμενη και θα ξεκινήσει η νέα Μεταμνημονιακή περίοδος.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης εκτίμησε, κλείνοντας την ομιλία του, ότι από μόνη της η ανακοίνωση της συμφωνίας "θα αρκεί για να περάσουμε σε μια νέα ελπιδοφόρα αναπτυξιακή εποχή".