Τη θέση ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις δεν θα εφαρμοστεί και η επ' αόριστον αναστολή της είναι ο νομικός τρόπος που επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα με την ακύρωσή της εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας.
Τη θέση ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις δεν θα εφαρμοστεί και η επ' αόριστον αναστολή της είναι ο νομικός τρόπος που επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα με την ακύρωσή της εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας.
"Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν θα εφαρμοστεί από αυτή την κυβέρνηση είτε δια της ακύρωσής της είτε δια της αναστολής των διατάξεώς της επ' αόριστον γιατί έχουν το ίδιο νομικό αποτέλεσμα. Και πριν ένα μήνα όταν έστειλα τη σχετική διάταξη στη γραμματεία της κυβέρνησης είχα πει ότι η πρόταση του υπουργείου μετά από νομοτεχνική επεξεργασία είναι για αναστολή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος επ' αόριστον, κάτι που σημαίνει και το λέει και η ρύθμιση που έχουμε στείλει ότι επανερχόμαστε στις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι 31/12/2014, επομένως η αναστολή διαρκείας της ρήτρας είναι τρόπος ακύρωσής της και μη εφαρμογής της", είπε.
Και πρόσθεσε: "Το έχουμε πει εδώ και τρεις μήνες, το λέω συνεχώς και χρησιμοποιώ αυτή τη διατύπωση και στις συνομιλίες μου με εργατικούς συντάκτες και στις συνεντεύξεις μου και κυρίως και στα πρακτικά της Βουλής. Η ουσία είναι να μην εφαρμοστεί, ο νομικός τρόπος είναι ο δόκιμος κάθε φορά".
Επιβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για αναστολή της ρήτρας αλλά δεν θα κατατεθεί σε αυτή τη φάση προκειμένου να υπάρξει πρώτα συμφωνία με τους θεσμούς.
"Όποιος και αν είναι ο τρόπος σημασία έχει ότι δεν θα ισχύσει. Και η κυβέρνηση έχει δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια και σε όλα τα επίπεδα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με μείωση των επικουρικών συντάξεων και δεν συζητάει η ελληνική κυβέρνηση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης", είπε από τη μεριά του στο κυβερνητικό briefing ο Γ. Σακελλαρίδης.
Αναφορικά με την "τρύπα" των 326 εκατομμυρίων ευρώ, αυτή θα καλυφθεί μέσω του ειδικού υπολογαριασμού του ΑΚΑΓΙΕ "για όσο χρειαστεί" που έχει 526 εκατομμυρίων ευρώ και όχι μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι το τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου θα κατατεθούν με νομοσχέδιο τόσο η επαναφορά του κατώτατου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της επ' αόριστον αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Αναφορικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, υπάρχει διαπραγμάτευση για όσους πρωτοασφαλίστηκαν από το 1983 έως τις 31/12/1992. Η κυβέρνηση προτείνει οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από το 2025 και μετά.
Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, είπε πως η κυβέρνηση διαμύνησε στους θεσμούς ότι δεν θα θίξει σε καμία περίπτωση ώριμα κατοχυρωμένα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Σε ερώτηση του MEGA για το εάν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έστελνε τα ορθά στοιχεία στους θεσμούς, απάντησε ότι τα στοιχεία που εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα δεν περιείχαν τις μειώσεις των μνημονιακών νόμων.