Διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, υπό συγκεκριμένες ωστόσο προϋποθέσεις, είναι η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του ΣΕΒ.
Διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, υπό συγκεκριμένες ωστόσο προϋποθέσεις, είναι η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του ΣΕΒ.
"Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους στο βαθμό που με την επιδιωκόμενη συμφωνία, πρώτον δεν θα δίνεται απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα αλλά θα αντιμετωπίζεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού Δημοσίου μέχρι να βγούμε με ασφάλεια στις αγορές. Αυτή η μακροπρόθεσμη λύση οφείλει να περιλαμβάνει και την προοπτική αναδιάρθρωσης, απομείωσης του ελληνικού χρέους. Δεύτερον μια συμφωνία που προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2016. Τρίτον μια συμφωνία που θα προβλέπει ένα επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τέλος μια συμφωνία που δεν θα επιβάλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις", ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης και επισήμανε ότι "είμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μετά από μακρές και επίπονες συζητήσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο".
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως εξήγησε, έχει καταθέσει στους θεσμούς ένα αναλυτικό κείμενο εξειδίκευσης των πρότασεών της που μπορεί να αποτελέσει τη βάση μια βιώσιμης συμφωνίας.
"Όλους αυτούς τους μήνες έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε με απόλυτη ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε ότι δεν έχουν κάνει το ίδιο όλοι στους θεσμούς και στην Ευρώπη.
Κατήγγειλε μάλιστα ότι "υπάρχουν κύκλοι που δεν θα ήθελαν αυτή τη συμφωνία να παίρνει σάρκα και οστά έχοντας ενδεχομένως στα συρτάρια τους διχαστικά σχέδια για την πορεία της Ευρώπης". Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή του ότι ήδη στην ευρωζώνη και στους θεσμούς "έχουν επικρατήσει συντριπτικά οι σώφρονες φωνές που αντιλαμβάνεται ότι αυτή η συμφωνία αφορά το ενωσιακό όραμα στο σύνολό του".
Στόχος της κυβέρνησης είναι "η επίτευξης μιας συμφωνίας που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα", αλλά "θα αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τα ανοιχτά ζητήματα".
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδοτική ασφυξία είπε ότι "δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας των τελευταίων ημερών, αντιθέτως πρόκειται για μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταιρών".
"Όλοι στο τέλος θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για όσα έχουν διαμειφθεί για τους τελευταίους τρεις μήνες", σημείωσε και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας.
Άξονες μεταρρυθμίσεων
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες της "μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας" της κυβέρνησης, όπως την χαρακτήρισε, οι οποίοι έχουν ως εξής:
Σχεδιασμός και ολοκλήρωση νέων οργανισμών των υπουργείων
Απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης
Κωδικοποίηση της νομοθεσίας
Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και των φορολογικών διαδικασιών
Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς
Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης
Εργασιακά
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να στηρίζεται αφενός στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και στην οικονομική ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, ώστε να στηριχθεί η εσωτερική ζήτηση και να δημιουργηθούν κίνητρα για την επιστροφή του υψηλά ειδικευμένου εργατικού δυναμικού που δυστυχώς έχει μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια μαζικά εκτός της χώρας. Αφετέρου οφείλει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου που υποστηρίζουν την καινοτομία και βασίζονται στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και όχι στην χαμηλή τιμή και την ποσότητα".
"Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία η συστράτευσή σας, στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των άλλων προστατευτικών μέτρων υπέρ των εργαζομένων", είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο του συνεδρίου του ΣΕΒ.
Εθνική αναπτυξιακή τράπεζα
Επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας εγχώριων εργαλείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία μιας εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας.
Όπως διευκρίνισε, βασικό χαρακτηριστικό του μηχανισμού αυτού, θα αποτελεί η συγκέντρωση και εκμετάλλευση των διαθέσιμων κεφαλαίων του δημοσίου, των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, της τεχνογνωσίας και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.
Σύντομα, όπως ανακοίνωσε, θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δομή και τη λειτουργία της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι θα αξιοποιηθεί στο έπακρον η συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα του Πακέτου Γιούνκερ για χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων.