Η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσα την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μέσα στο Μάιο με τους δανειστές, τόνισε στο σημερινό briefing ο Γ. Σακελλαρίδης λόγος για το οποίο ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ να τεθεί στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής το ζήτημα του προβλήματος της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσα την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μέσα στο Μάιο με τους δανειστές, τόνισε στο σημερινό briefing ο Γ. Σακελλαρίδης λόγος για το οποίο ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ να τεθεί στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής το ζήτημα του προβλήματος της Ελλάδας.
"Δεν το επιθυμούμε το σενάριο της ρήξης. Εμείς επιθυμούμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Αλλά ξέρετε αυτό όταν θέλεις μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία χρειάζεται να συναινούν και οι δυο πλευρές σε αυτή τη θέση. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει πολιτική διάθεση από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση. Για εμάς το εύλογο χρονικό διάστημα είναι να μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και αύριο, αν θέλετε, και χθες και προχθες. Το ζήτημα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, αυτό είναι το βασικότερο για εμάς γιατί ξέρουμε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν είναι μια συμφωνία μόνο και απλά για να βγάλουμε το μήνα, για να βγάλουμε το δίμηνο", τόνισε.
Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει και υποχωρήσεις για να καταστεί εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία καλώντας την άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο. Η αναφορά του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ήταν περιγραφή μιας τέτοιας υποχώρησης.
"Γνωρίζουμε όμως αυτή τη στιγμή ότι το σημαντικό που μπορούμε τουλάχιστον μέσα σε αυτό το πλαίσιο της υποχώρησης που έχουμε κάνει είναι να μπορέσουμε να βάλουμε όρους οι οποίοι δεν συνάδουν με ξεπούλημα. Πάρτε και δες τε τις ιδιωτικοποιήσεις που έλαβαν χώρα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δες τε τους όρους, δες τε το τίμημα και πέστε μου αν αυτά ήταν ξεπούλημα ή όχι. Εμείς αυτή τη λογική δεν θα ακολουθήσουμε", επισήμανε.
Μίλησε για ανάγκη μεταφοράς των φορολογικών βαρών με τρόπο αναδιανεμητικό και μη βλαπτικό για την ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει με την επιβολή νέων φόρων.
"Δεν πανηγυρίζουμε αν μπούνε νέοι φόροι, το ζήτημα είναι τι στόχευση θα έχουν αυτοί οι φόροι. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτή τη στιγμή οι φόροι, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η φορολογία που έχει επέλθει τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια βαραίνει τα συνηθισμένα υποζύγια, σκοπός της κυβέρνησης και αυτό ήταν και ένα κομμάτι της συζήτησης που έλαβε χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο είναι να υπάρχει μια μεταφορά στην ουσία των φορολογικών βαρών με έναν τρόπο ο οποίος είναι κοινωνικά δίκαιος, η φορολογία να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο που είναι να έχει και έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και προφανώς με έναν τρόπο ο οποίος δεν θα βλάπτει την ανάπτυξη.
Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πληρώνει αυτή τη στιγμή από τις σάρκες της. Όσο συνεχίζει να πληρώνει από τις σάρκες της, έτσι ακριβώς φαλκιδεύεται και η προοπτική ανάπτυξης και η προοπτική για θετικά δημοσιονομικά, με αποτέλεσμα όσο κρατούν αυτές οι διαπραγματεύσεις να γίνονται όλο και πιο δύσκολοι οι στόχοι τους οποίους υποτίθεται θες να κλείσεις μέσα από την διαπραγμάτευση", είπε.
Επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή όταν επιτευχθεί και το κάθε μέλος της κυβέρνησης θα κληθεί να την στηρίξει με την ψήφο του, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν αυτή η επιλογή θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή όχι.
Εμφανίστηκε κριτικός για τις πολλές και αντιφατικές δηλώσεις υπουργών, για παράδειγμα στο θέμα του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος πολύ προσεκτικά παρ' ο,τι έδειξε ότι δεν είναι προτεραιότητα, φρόντισε να μην το αποκλείσει.