Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της Αθήνας και των θεσμών.
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της Αθήνας και των θεσμών.
Η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας τις επόμενες ημέρες και φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup, ακόμη και τη Δευτέρα.
"Είμαι αισιόδοξος, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις 'κόκκινες γραμμές' που έχουμε βάλει", είπε στην χθεσινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να πάρουν κανένα μέτρο εάν πρώτα δεν εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, μέσω επίσημης δέσμευσης από τους Eυρωπαίους.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για έξοδο της ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαίοι είναι προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουν.
Στην ίδια γραμμή και το ΔΝΤ, το οποίο αν και θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, εντούτοις εξετάζει όλα τα σενάρια, ενώ διαμηνύει ότι δεν μπορεί να κλείσει συμφωνία, αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη αξιολόγηση για όλα τα θέματα.
"Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εκ μέρους του ΔΝΤ χρειαζόμαστε συγκεκριμένο πακέτο. Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση βασισμένοι σε μερικά μέτρα. Η σταθερή μας θέση είναι ότι δεν αναμένουμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως με όλες τις άλλες χώρες εξετάζουμε πάντα διάφορα σενάρια διότι είναι κομμάτι των υπηρεσιών που που παρέχουμε στα μέλη μας", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση και αξιωματούχοι της ευρωζώνης χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στα επόμενα 24ωρα, σημειώνοντας πως οι ελληνικές προτάσεις εξακολουθούν να στερούνται ουσίας.
"Οι πληροφορίες για μια συμφωνία την Κυριακή δεν είναι ακριβείς. Πρόκειται για παρεξήγηση. Είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχουμε δει, αλλά η πρόοδος αφορά περισσότερο στη διαδικασία παρά στην ουσία", δήλωσε στο CNBC ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Πάντως, οι διαρροές για αμοιβαίο συμβιβασμό και ενδεχόμενο υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά, προκαλούν εσωκομματκές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε άρθρο στο iskra, που πρόσκειται στην αριστερή πλατφόρμα, γίνεται λόγος για ταπεινωτική συνθηκολόγηση στην οποία καλούν την κυβέρνηση εταίροι και δανειστές.
"Οι κυρίαρχοι αντιδραστικοί κύκλοι των διεθνών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και οι 'θεσμικοί' εκπρόσωποί τους επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση – συμφωνία νεο-μνημονιακής κοπής, με εφαλτήριο και την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Στρατηγικός τους στόχος είναι να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό και να παραδειγματίσουν, παράλληλα και τους υπόλοιπους λαούς που συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θέλουν να επιβάλουν ως μονόδρομο", αναφέρεται μεταξύ άλλων.