"Πόλεμος" ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και στο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μετά την προειδοποίηση - "βόμβα" του Άκη Τσελέντη, για επικείμενο, μεγάλο σεισμό στη χώρα που ενδεχομένως να προκαλέσει θύματα.
"Πόλεμος" ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και στο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μετά την προειδοποίηση – "βόμβα" του Άκη Τσελέντη, για επικείμενο, μεγάλο σεισμό στη χώρα που ενδεχομένως να προκαλέσει θύματα.
Για μεθοδεύσεις πίεσης και τρομοκράτησης των πολιτών για την απόσπαση κονδυλίων, κάνει λόγο σε οργισμένη ανακοίνωσή του ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
"Οι μεθοδεύσεις πίεσης και τρομοκράτησης των πολιτών για την απόσπαση κονδυλίων ώστε να συνεχίζεται αενάως ο κύκλος της άντλησης πόρων στο όνομα της αόριστης εκτίμησης της σεισμικότητας δεν γίνονται πλέον αποδεκτές. Όλα έχουν όρια" ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.
Σκληρή ήταν και η απάντηση του Άκη Τσελέντη προς τον υπουργό Υποδομών, μέσω της σελίδας του στο Facebook.
"Επειδή ο κ. Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης άφησε υπονοούμενα περί της ανευθυνότητάς μου έχω να πω ότι ανεύθυνοι είναι αυτοί που αποδομούν την αντισεισμική πολιτική της χώρας. Αν έως τώρα είχε συνηθίσει σε yes men κυβερνητικούς σεισμολόγους εγώ δεν υπαγόμουν ποτέ σε αυτή την κατηγορία" έγραψε.
Έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, τόνισε όμως ότι αν υπάρχουν στοιχεία για επικείμενο σεισμό οι επιστήμονες οφείλουν να τα παρουσιάσουν στην αρμόδια επιτροπή.
Δεν έχει γίνει καμία αναφορά για ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα, από κανέναν φορέα, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, Κώστας Μακρόπουλος στο MEGA.
Η κόντρα σεισμολόγων – υπουργείου ξεκίνησε από την αναφορά του Άκη Τσελέντη ότι από τον Ιούλιο το Γεωδυναμικό δεν θα έχει βραδινή βάρδια σεισμολόγων. Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο εκτός από το μόνιμο προσωπικό του, απασχολεί και συμβασιούχους επιστήμονες και τεχνικούς, οι οποίοι πληρώνονταν με χρήματα που λάμβανε το Γεωδυναμικό από δημόσιο φορέα, με ανταλλάγματα ερευνητικές εργασίες. Το καλοκαίρι όμως τελειώνει η συγκεκριμένη χρηματοδότηση και οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου, λένε ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με το θέμα της παρατήρησης και ανάλυσης σεισμών, αλλά και με την συντήρηση των περίπου 400 σταθμών που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.