Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το "σεισμικό ντόμινο" που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλα γειτονικά ρήγματα που βρίσκονται στην Ασία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ. Οι Έλληνες σεισμολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο.
Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το "σεισμικό ντόμινο" που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλα γειτονικά ρήγματα που βρίσκονται στην Ασία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ. Μεγάλα ρήγματα υπάρχουν στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν, στο Ιράν.
Οι Έλληνες σεισμολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι πιθανό "σεισμικό ντόμινο", δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τον Ελλαδικό χώρο.
"Η επίδραση αυτού του σεισμού θα είναι μόνο σημαντική στα γειτονικά ρήγματα, η Ελλάδα είναι πολύ μακριά. Επομένως δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα αλλά μπορεί να επηρεάσει κοντινά ρήματα" υποστήριξε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Όπως τόνισε ο Άκης Τσελέντης, η μοναδική περίπτωση στην οποία θα υπήρχαν επιπτώσεις για την Ελλάδα θα ήταν να επηρεαστεί το ρήγμα της Ανατολίας που έχει δώσει ισχυρότατους σεισμούς στην Τουρκία και φθάνει μέχρι το Αιγαίο.
Ακραία επιστημονικά χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκας, την άποψη ότι το σεισμικό ντόμινο που θα προκαλέσουν τα 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ, μπορεί να επηρεάσει τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.
Για να επηρεαστούν τα σεισμικά ρήγματα στην περιοχή της Ελλάδας, θα έπρεπε το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Νεπάλ να ήταν της τάξης των 9 Ρίχτερ είπε στο MEGA ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
"Σε βάθος χρόνου, ο ελλαδικός χώρος δεν θα επηρεαστεί γιατί αυτοί οι σεισμοί δεν επηρεάζουν στην παγκόσμια σεισμικότητα. Πολύ πολύ μεγάλοι σεισμοί της τάξεως του 9 έχει αποδειχτεί ότι σχετίζονται με μεταβολές της παγκόσμιας σεισμικότητας, όχι όμως αυτοί της τάξεως του 8" τόνισε.
Ο σφοδρός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης της πλάκας της Ινδίας με αυτήν της Ευρασίας. Το Έβερεστ είναι το αποτέλεσμα της πιο ισχυρής σύγκρουσης τεκτονικών πλακών που έχει σημειωθεί ποτέ στη γη. Η σύγκρουση των δύο πλακών έχει προκαλέσει και στο παρελθόν σεισμικές δονήσεις με μεγέθη, που προκαλούν σοκ. Ισχυρότερος από όλους ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε το 1950 και ήταν μεγέθους 8,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ασυνήθιστο χαρακτηρίζει τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, καθώς εκτός από την μεγάλη του ένταση διήρκεσε πάνω από ένα λεπτό. Μίλησε για ένα διπλό σεισμό που κράτησε πάνω από 80 δευτερόλεπτα. "Ένας σεισμός που αν τον συγκρίνουμε με τον σεισμό της Αθήνας το 1999 ήταν 600 έως 800 φορές μεγαλύτερος" ανέφερε.
Αίσθηση πάντως προκαλεί η δραματική προειδοποίηση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, ότι ανεξαρτήτως του σεισμικού ντόμινο που θα προκαλέσουν τα 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ, στην Ελλάδα αναμένονται ισχυροί σεισμοί και την ίδια ώρα, λόγω των περικοπών στα κονδύλια οι Έλληνες σεισμολόγοι δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα.
"Στην Ελλάδα έχουν συγκεντρωθεί σε κάποιες περιοχές σημαντικότατα ποσοστά σεισμικής ενέργειας, να μην κρυβόμαστε. Και μερικές από αυτές τις περιοχές είναι κοντά σε αστικά κέντρα. Και πραγματικά μπορεί να έχουμε ακόμα και θύματα. Και το λέω αυτό όχι για να κινδυνολογήσω, το λέω γιατί η Ελλάδα είναι η πιο σεισμική χώρα της Ευρώπης και δυστυχώς σε λίγο θα γίνουμε περίγελος των ξένων" σημείωσε.