Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά και από τις τοποθετήσεις Ν. Φίλη και Ν. Βούτση στη Βουλή για πρόωρες εκλογές, ενδεχόμενο ωστόσο που βρίσκει αντίθετα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης.
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά και από τις τοποθετήσεις Ν. Φίλη και Ν. Βούτση στη Βουλή για πρόωρες εκλογές, ενδεχόμενο ωστόσο που βρίσκει αντίθετα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης.
"Όποιοι θέλουν ή φαντασιώνονται πως θα γίνει παρένθεση αυτή η κυβέρνηση και κυρίως θα γίνει παρένθεση η προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι πλανώνται πλάνη οικτρά. Ο λαός έδωσε την απάντησή του και αν χρειαστεί θα την ξαναδώσει", είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Για νωπή εντολή μίλησε ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. "Εμείς έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή. Αυτή αναβαθμίζεται και αναβαπτίζεται κάθε μέρα από τις έρευνες της κοινής γνώμης που δείχνουν ότι έχει πολύ μεγάλο πολιτικό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ", δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM.
Στην ίδια γραμμή και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:
"Ο Τσίπρας έχει σαφή κ ισχυρή εντολή: 'Έντιμος συμβιβασμός' κ κυβέρνηση 4ετίας για ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Η χώρα θέλει λύσεις κ όχι εκλογές".
Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις των επομένων δέκα ημερών και το ενδεχόμενο επίτευξης ή μη συμφωνίας θα καθορίσουν το εάν η χώρα θα πάει σε εκλογές εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
"Το αν θα πάμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα εξαρτάται από το εάν εκτιμήσουμε μετά το αποτέλεσμα αυτού του 10ήμερου, βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα που είναι έξω από τα όρια της εντολής που λάβαμε από τις εκλογές", είπε σε συνέντευξή του στον Kontra.
Μιλώντας στον ALPHA, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σημείωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα δυσμενέστερα σενάρια.
Σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Πάτρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που, όπως είπε, έχει φέρει τη χώρα, και τόνισε ότι εκλογές θα ήταν καταστροφή.
"Τελευταία, κάποιοι ψιθυρίζουν και για νέες εκλογές ή για δημοψήφισμα. Αυτό θα σημαίνει την πλήρη ομολογία της νέας κυβέρνησης ότι δεν κατάφερε να κάνει εκείνα που ζήτησε και που πήρε εντολή να κάνει. Και ότι ζητάνε πια εντολή για τη δραχμή! Ότι ζητάνε, δηλαδή, έγκριση για την απόλυτη καταστροφή της χώρας, που θα είναι αν επιστρέψει στη δραχμή", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, δραματική καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές διαπιστώνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, και μεταφέρει στους συνομιλητές του την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις:
"Είναι παρανοϊκή ακόμη και η σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη(…) Είναι δραματική η καθυστέρηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές".
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι "πριν λίγους μήνες δήλωναν έτοιμοι να σκίσουν τα μνημόνια που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των μερκελιστών, δήλωναν ότι θα βαράνε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές και σήμερα χαριεντίζονται με την Μέρκελ στην Ευρώπη, προβάλλουν τα ίδια κινδυνολογικά διλήμματα για να σκύψει το κεφάλι ο λαός".
"Η εκλογολογία και το σκηνικό ρήξης γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ομολογήσει πως θα πληρώνει εις το διηνεκές τους ξένους τοκογλύφους", υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή.