Τριπλασιασμό της χρηματοδότησης για την έρευνα και τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το τέλος της συνόδου κορυφής.
Τριπλασιασμό της χρηματοδότησης για την έρευνα και τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, που είχε θέμα τα απανωτά κύματα ροής προσφύγων κυρίως από τις εμπόλεμες περιοχές στην Μέση Ανατολή και τη Bόρεια Αφρική.
"Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων" της αποστολής αυτής" τόνισε η Άγκελα Μέρκελ. Σήμερα ο προϋπολογισμός της αποστολής Τρίτων ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της αποστολής "Τρίτων" στη Μεσόγειο για την έρευνα και διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής "Μάρε Νόστρουμ".
Η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους μετανάστες – θύματα των ναυαγίων στη Μεσόγειο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκό συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ είχε χαρακτηρίσει ευρωπαϊκό το θέμα της ροής παράνομων μεταναστών προς τις χώρες του νότου.
"Έχουμε κοινή ευθύνη να βοηθήσουμε να λυθεί το πρόβλημα, γι' αυτό συγκάλεσα αυτή τη σύνοδο σήμερα για να ενεργοποιηθούμε. Να σώσουμε τις ζωές αθώων ανθρώπων στη θάλασσα -αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα- δεν είναι όμως το να σώζουμε μόνο ζωές στη θάλασσα, αλλά και να καταπολεμήσουμε τους δουλεμπόρους και να προλάβουμε την παράνομη ροή μεταναστών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.
Ο ίδιος εξήγησε πως θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της ΕΕ που ελέγχουν κυρίως τα θαλάσσια σύνορα, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον να "σπάσουν" τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τα δίκτυα που χρησιμοποιούν για να βρίσκουν και να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στην τραγωδία στα ανοιχτά της Ιταλίας, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει μια λύση για το θέμα αυτό και εκτίμησε πως ελπίζει σύντομα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να περάσουν οι υπηρεσίες της Ένωσης σε δράση.
Την ανάγκη μιας ανθρώπινης πολιτικής της ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει ένα πολεμικό πλοίο και δύο σκάφη για περιπολίες στη Μεσόγειο και τόνισε:
"Έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική τραγωδία στη Μεσόγειο και η σημερινή σύνοδος έχει να κάνει με τη διάσωση ζωών σημαίνει να σώζεις αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους αλλά σημαίνει επίσης να τσακίσεις τους δουλεμπόρους και να σταθεροποιήσεις την περιοχή".
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος, υπενθύμισε πως η Γαλλία ήταν από τις χώρες που ζήτησαν να γίνει η σημερινή σύνοδος, δήλωσε πως πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ στη Μεσόγειο, αλλά και την καταπολέμηση των δικτύων των δουλεμπόρων.
Η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε προσερχόμενη:
"Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο αντιλαμβανόμενοι ότι είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία και δεν αφορά μόνο τις χώρες που σώζουν και φιλοξενούν τους ανθρώπους αυτούς αλλά όλη την Ευρώπη. Θα απαντήσουμε ευρωπαϊκά και ισχυρά σε αυτή την τραγωδία. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και να βελτιώσουμε την ασφάλεια".
Έξω από το κτίριο όπου διεξάγονταν η σύνοδος κορυφής διαδηλωτές μετέφεραν στους ώμους τους φέρετρα τα οποία άφησαν στον δρόμο. H Διεθνής Αμνηστία κι άλλες οργανώσεις ζητούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα για να μη χαθούν στη Μεσόγειο κι άλλες ζωές, σαν τους 850 πρόσφυγες που πνίγηκαν το περασμένο Σάββατο.