Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός "συνεκτικού σχεδίου" προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του με αφορμή την απίστευτη τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο. Είχε συνομιλία με τον Ματέο Ρέντσι.
Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός "συνεκτικού σχεδίου" προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του με αφορμή την απίστευτη τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο" καθώς "η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές".
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του τραγικού περιστατικού, αλλά και την υποστήριξή του στην πρότασή του για άμεση σύγκληση Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.
Στη συνομιλία με τον Ματέο Ρέντσι, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε και την πρόταση του για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούν καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι "η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαπεντούζα μας γεμίζει θλίψη και ανησυχία", προσθέτοντας ότι "κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια".
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι "η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει άμεσα αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία, να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα νεκροταφείο και οι ευρωπαϊκές χώρες του μεσογειακού νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών".
"Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορίου, επικοινωνίας, ανθρωπιάς" υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας και απευθύνει επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ "για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου", προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία -όπως αναφέρει- είμαστε αντιμέτωποι.
Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:
"Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο
Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας
Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού".