Μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό πεδίο έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό πεδίο έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Ένα νέο στοιχείο στη διαπραγματευτική στρατηγική αλλά και στη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό πεδίο και αυτό διότι θεωρούμε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσα από τη γεωπολιτική κρίση απώλεσε μεγάλο μέρος της οικονομικής της δυναμικής, δεν έχε απωλέσει όμως τη γεωπολιτική της δυναμική", είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι "η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή" και ότι "ως οχυρό σταθερότητας προς τη Δύση" οι δύο χώρες "πρέπει να μείνουν ακλώνητες και ισχυρές".
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι Ελλάδα και Κύπρος "βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο σημείο στον χάρτη, σε μια περιοχή που όχι μόνο είναι ευλογημένη και έχει μια φυσική ομορφιά που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες, αλλά μια περιοχή από την οποία περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα", αλλά υπάρχουν και κοιτάσματα φ. αερίου, υδρογονανθράκων τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν,
"Η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των ενεργειακών πόρων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "θα δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας και όχι συγκρούσεων".
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να συνδέεται η προοπτική της ανάπτυξης και του μέλλοντος από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων με την οικονομική κρίση που είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να λυθεί μέσα στην Ευρώπη.
Επανέλαβε δε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο κυρίαρχα κράτη που ανήκουν στην ΕΕ και όπως όλα τα κυρίαρχα κράτη έχουν δεσμεύσεις αλλά και δυνατότητες. "Όχι μόνο αυτό δεν επηρεάζει τη θέση μας στην ΕΕ αλλά κάθε δυνατότητα που μπορεί να μας δώσει προοπτική ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας νομίζω ότι συμβάλλει θετικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια", τόνισε.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη τη σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου την επόμενη περίοδο στη παράλληλαΛευκωσία και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες δυνάμεις να συμβάλουν στη συνεργασία και την ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά την απόσυρση του "Μπαρμπαρός" και το τέλος της NAVTEX υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ υπογράμμισε την "απαρέγκλιτη ανάγκη μη επανάληψης παρόμοιων προκλητικών παρεμβάσεων".
Αναστασιάδης: Έτοιμοι να βοηθήσουμε
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "έχω διαβεβαιώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό πως στο μέτρο των δυνατοτήτων μας είμαστε και θα είμαστε πάντοτε να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε ώστε να δώσουμε κι εμείς το στίγμα της απολύτου ταυτότητας με τις επιδιώξεις σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη".
Για το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κοινός στόχος των κυβερνήσεων Ελλάδας – Κύπρου είναι η εξεύρεση το συντομότερο δυνατό μιας λύσης, όχι όμως της όποιας λύσης. "Επιδίωξή μας είναι να εξευρεθεί μια λύση που να εξασφαλίζει τη μια διεθνή προσωπικότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία, τη μία και μόνη ιθαγένεια", πρόσθεσε.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι "αν παρά τις διαβεβαιώσεις επαναληφθούν φαινόμενα του Οκτωβρίου δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει ένας διάλογος κάτω από απειλές ή εκβιασμούς".
Για τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου με τη Ρωσία σημείωσε: "το να συμβάλουμε μέσα από ενέργειες με σεβασμό στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την ρωσική ομοσπονδία που θεωρείται εταίρος της ΕΕ σε σωρεία τομέων δεν υποσκάπτουμε αλλά αντίθετα ενδυναμώνουμε τη θέση της Ευρώπης αλλά και την προοπτική γεφύρωσης διαφορών και εξεύρεσης λύσεων μέσω της διπλωματικής οδού".