Η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας και η προώθηση της συνεργασίας σε υποδομές, ενέργειας, βιομηχανίας, τουρισμού αλλά και πολιτισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίωρης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να ξεκαθαρίζουν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπήρξε ελληνικό αίτημα για οικονομική βοήθεια.
Η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της βιομηχανίας, του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίωρης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να ξεκαθαρίζουν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπήρξε ελληνικό αίτημα για οικονομική βοήθεια.
"Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοοικονομικού της ζητήματος για μια κρίση που είναι ευρωπαϊκή", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση".
Στην ερώτηση του MEGA "αν οι δανειστές και οι εταίροι δεν επιδείξουν την αλληλεγγύη που ζητάμε και μας πετάξουν από τη 'βάρκα' θα στραφεί η Ελλάδα και στη Ρωσία προκειμένου να κολυμπήσει" ο κ. Τσίπρας απάντησε:
"Στο καράβι αυτό είμαστε όλοι συνεπιβάτες και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί κάποιους λαθρεπιβάτες. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες του καραβιού ισότιμοι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί ότι μπορεί να είναι κάποιοι επιβάτες στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα με κίνδυνον να πέσουν και στη θάλασσα. Πόσο δε μάλλον αν αρχίσει ο ένας να ρίχνει τον άλλο στη θάλασσα το καράβι θα οδηγηθεί στα βράχια".
Διεμήνυσε ότι "θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με έναν τρόπο και με μια λογική που ίσως είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι 'η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους'".
"Δεν είναι. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει χρηματοοικονομικά προβλήματα που θα προσπαθήσει να τα επιλύσει μέσα στην Ευρώπη διότι αφορούν όλη την Ευρώπη αλλά είναι μια χώρα που έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι και οι άλλες χώρες της ΕΕ να προχωρά σε αναπτυξιακές συνεργασίες προς όφελος του λαού της και όλων των λαών της Ευρώπης", επισήμανε.
Επιπλέον, στις επικρίσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίσκεψή του στη Μόσχα ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο", σεβόμενη απόλυτα τις δεσμεύσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που μετέχει αλλά και αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με στόχο "την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού".
Τσίπρας: Αρχή άνοιξης στις ελληνορωσικές σχέσεις
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις" και σημείωσε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον κ. Πούτιν ήταν "ουσιαστικές και εποικοδομητικές", σημειώνοντας πως "μετά από μία περίοδο νηνεμίας και ύφεσης…μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις".
Συζητήθηκε, όπως εξήγησε, πώς μπορούν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε αγροτικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος, πώς μπορούν να προσελκυθούν επενδύσεις σε τουρισμό και υποδομές, πώς μπορεί να αυξηθεί ο τουρισμός, πώς μπορεί να προωθηθεί η ενεργειακή συνεργασία, παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες συνεργασίες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός, όπως είπε, επισήμανε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με σκοπό την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας τους σχετικούς κανονισμούς και τη νομοθεσία της ΕΕ.
Συμφωνήθηκε ακόμη ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για τη διετία 2015-2016 καθώς και το Μνημόνιο συνεργασίας για το αμοιβαίο αφιερωματικό έτος 2016 Ελλάδας – Ρωσίας που υπεγράφη από Λαβρόφ – Κοτζιά αλλά και η Κοινή Διακήρυξη για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με αιχμή την Ουκρανία, με την ελληνική πλευρά να τονίζει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί και να εφαμοστεί το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ, που όπως είπε είναι το "κλειδί" "για να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση".
Είπε ακόμη πως " η Ελλάδα θα επιδιώξει με τις δυνάμεις που διαθέτει και την ισότιμη παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία 'γεφυρών' διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας με μια θετική ατζέντα για την κοινή αντιμετώπιση προκλήσεων" όπως ο τζιχαντισμός.
Πούτιν: Κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την υλοποίηση μεγάλων έργων σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, μπορεί να προκύψουν κέρδη.
Συγκεκριμένα εξήγησε ότι αν υπάρξει "ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα κέρδη μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Δεν πρόκειται για βοήθεια αυτή καθ' εαυτή, αλλά για συνεργασία προς κοινό όφελος, με στόχο την υλοποίηση κάποιων έργων στους τομείς των Μεταφορών και των Υποδομών".
Σε ερώτηση του MEGA σχετικά με τις τοποθετήσεις ότι "η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο για να διασπάσει την ενιαία στάση της ΕΕ απέναντί της" απάντησε ότι η Μόσχα δεν εξαναγκάζει κανένα και ότι είναι ανοιχτή σε "θετική αμοιβαία συνεργασία".
"Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα", τόνισε ο κ. Πούτιν και διερωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει δεσμεύσεις και στον πολιτικό τομέα και αν έχει "δεθεί χειροπόδαρα" χωρίς να μπορεί να έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι θα καταβληθούν προσπάθεις για να επανέλθει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στο προηγούμενο επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και του τουρισμού.
Έκανε ακόμη αναφορά στις προοπτικές της υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η καινούρια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Στον τομέα του τουρισμού ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την προτίμηση των πολιτών της χώρας του στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αναφέρθηκε στις διαπραγματαεύσεις που διεξάγουν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ εξέφρασε ακόμη ενδιαφέρον για ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις επισημαίνοντας ότι "είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς".
Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε τέλος το ενδιαφέρον ενδιαφέρον της ρωσικής ομοσπονδίας για την πλήρη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ.
Για κυρώσεις – εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα
Σε ό,τι αφορά το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα αντίμετρα ήρθαν να απαντήσουν σε κάποιες κυρώσεις, με τη λογική των οποίων διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση και αυτή τη διαφωνία την έχει θέσει δημόσια.
"Δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση με προοπτική η λύση ενός οικονομικού πολέμου", είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου, διπλωματίας και συνεννόησης γι' αυτό και στηρίζει τη συμφωνία του Μινσκ.
Όπως επισήμανε, συζητήθηκαν τρόποι βάσει των οποίων μπορούν να ξεπεραστούν οις σημερινές δυσκολίες με στόχο να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.
"Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για μια χώρα της ΕΕ.
Συζητήθηκαν ωστόσο, όπως είπε, οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα μέσω της δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων.
Για Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Πούτιν υποστήριξ ότι η αναζήτηση διευθέτησης πρέπει να γίνει βάσει των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της Κύπρου, χωρίς επεμβάσεις απ' έξω.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και καλωσόρισε "τη συνεπή στάση που έχει τηρήσει η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθ' όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ".
Τόνισε δε "πόσο σημαντική είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει πάντοτε- του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Σ. Α. του ΟΗΕ".