Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση για να ετοιμάσει έως τη Δευτέρα τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, με τη θηλιά της ρευστότητας να σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από την πραγματική οικονομία.
Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση για να ετοιμάσει έως τη Δευτέρα τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, με τη θηλιά της ρευστότητας να σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από την πραγματική οικονομία.
Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν μεγάλη φυγή καταθέσεων ύψους 7,5 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο, ενώ συνολικά από το Δεκέμβριο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες 24 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες που θα "ξεκλειδώσουν" τη βοήθεια και στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται η τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με την Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη φοροδιαφυγή, με την επικεφαλής του Ταμείου να εκφράζει τη δυσφορία της επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για την πάταξή της.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τόσο σε ό,τι αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων όσο και τη ροή της χρηματοδότησης.
Στη λίστα που θα αποστείλει η κυβέρνηση αναμένεται να περιλαμβάνονται:
Οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ήδη αρχίζουν να φέρνουν ζεστό χρήμα στα ταμεία
Παρεμβάσεις για έσοδα από αδήλωτα εισοδήματα
Προώθηση ιδιωτικοποιήσεων
Μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων.
"Θολό" παραμένει το θέμα των αλλαγών σε ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, καθώς υπάρχουν ακόμη διαφορετικές φωνές μέσα στην κυβέρνηση.
"Σωσίβιο" αναζητείται στα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ, όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση της τετράμηνης παράτασης που υπογράφεται από τον Γιάννη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται γα το ίδιο κείμενο που είχε υπογράψει και η ΝΔ και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι υπέγραψε Μνημόνιο, για να ακολουθήσει κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για το έως πότε διαρκούν τα χρήματα στο ταμείο του Δημοσίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ότι έχουμε λεφτά μέχρι το Πάσχα.
Ως το τέλος Μαρτίου πρέπει να πληρωθούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ:
Για μισθούς 465 εκατ. ευρώ
Στα ασφαλιστικά ταμεία 860 εκατ. ευρώ και
Για την κάλυψη συναλλαγματικών κινδύνων άλλα 400 εκατ. ευρώ.
Τον Απρίλιο οι ανελαστικές δαπάνες φτάνουν στα 3,5 δισ. ευρώ:
Στις 9 του μήνα πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ Για τόκους 200 εκατ. ευρώ
Για μισθούς- συντάξεις 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 465 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15νθήμερο
Σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία 1,1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δισ ευρώ.