Τα δικά τους μηνύματα και... ερμηνείες διατύπωσαν σε δηλώσεις τους αναφορικά με τη συνάντηση των "επτά" τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες και τα αποτελέσματά της Ευρωπαίοι ηγέτες.
Τα δικά τους μηνύματα και… ερμηνείες διατύπωσαν σε δηλώσεις τους αναφορικά με τη συνάντηση των "επτά" τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες και τα αποτελέσματά της Ευρωπαίοι ηγέτες.
Η Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον εφόσον ολοκηρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου η οποία "ισχύει πλήρως" όπως είπε. Η καγκελάριος τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει για όσα μέτρα του προηγούμενου μνημονίου αντικατασταθούν, να ληφθούν ισοδύναμα, να αξιολογηθούν και να εγκριθούν.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε πως "θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό με την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων και την παροχή όλων των χρήσιμων πληροφοριών" ώστε το Eurogroup -όπως είπε- "να έχει στη συνέχεια τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας".
Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της μίνι συνόδου για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας πάντως πως επρόκειτο απλώς για έναν διάλογο, καθώς "η συμφωνία για την Ελλάδα έγινε το Φεβρουάριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Στον αντίποδα, απαισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπογράμμισε ότι "μια μη συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει σημαντική απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης και μπορεί να αποβεί πολύ ζημιογόνα για τη βρετανική οικονομία", για να προσθέσει πως αυτός είναι ο λόγος που προέτρεψε τους ομολόγους του στην Ευρωώνη να επιλύσουν την κρίση.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για "επιτυχή συνάντηση κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου με τα συνακόλουθα ωφελήματα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα υπάρξει θετική κατάληξη για το καλό της Ελλάδας, της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρώπης γενικότερα".
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν το αίτημα της Ελλάδας για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι για τον σκοπό αυτό θα δοθούν στην Αθήνα 2 δισ. ευρώ.