Την Πέμπτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η πενταμερής συνάντηση που ζήτησε χθες από τον Ντόναλντ Τουσκ ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Την Πέμπτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η πενταμερής συνάντηση που ζήτησε χθες από τον Ντόναλντ Τουσκ ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Γάλλος πρόεδρος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ αλλά και ο Μάριο Ντράγκι.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΕ είναι σε διαρκή επαφή με ιθύνοντες της Ένωσης για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο οποίος όμως δεν θέλησε να ανακοινώσει πότε θα γίνει η συνάντηση και ποιοι θα συμμετάσχουν.
Σε περίπτωση που η σύνοδος συγκληθεί, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε δια του εκπροσώπου της την επιθυμία να συμμετάσχει.
Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση
Στόχος της Ελλάδας είναι να βρεθεί πολιτική λύση στην ασφυξία που προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές. Η κυβέρνηση θέλει να αποκατασταθεί η ροή χρηματοδότησης που εκτιμά ότι μέσω κλιμακίων δεν επιτυγχάνεται, ενώ επιθυμεί και την λήψη αποφάσεων που θα δώσουν ευκαιρία στην οικονομία να αναπνεύσει.
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι υλοποιεί η ίδια την συμφωνία και περιμένει το ίδιο και από τους εταίρους της, ενώ εάν δεν προκύψει λύση φαίνεται ότι θα θέσει το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα.
Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες
Τα περιθώρια, ωστόσο, στενεύουν ακόμα και στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Μοσχοβισί να μιλάει πια ανοιχτά για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Η αλλαγή του κλίματος και τα σύννεφα στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν καθαρά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters να επισημαίνουν ότι το "ποτήρι ξεχείλισε".
Αποτέλεσμα του κακού κλίματος ήταν η επιστολή που έστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κοστέλλο -τον οποίο όμως στήριξε ο Πιέρ Μοσχοβισί με σημερινές του δηλώσεις- με την οποία ζητάει να μην προχωρήσουν τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις γιατί θα αποτελέσουν μονομερή ενέργεια από την Ελλάδα.
Η αντίδραση της κυβέρνησης, ωστόσο, ήταν άμεση με το Μαξίμου να καταθέτει τα νομοσχέδια και σήμερα να ψηφίζεται επί της αρχής αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και οι τοποθετήσεις των κ. Βούτση και Στρατούλη στη Βουλή που υποστήριξαν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου δεν παραβιάζει τη συμφωνία.
"Υπάρχουν ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη οι οποίοι τορπιλίζουν τη συμφωνία, δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και ζητούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υλοποιήσει αυτά για τα οποία η κυβέρνηση Σαμαρά καταψηφίστηκε, δεν πρόκειται να υποκείψουμε σε έναν τέτοιο εκβιασμό", είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα ότι η Ευρώπη εξετάζει σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα, ο κ. Ντάισλεμπλουμ μιλώντας σε ολλανδικό κανάλι επανέλαβε ότι η έκτακτη χρηματοδότηση θα δοθεί μόνον εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
"Η πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυξάνεται. Τα μετρητά, τα χρήματα που διαθέτει αυτό τουλάχιστον μου λένε, μειώνονται καθημερινά. Και ξανά, θα λάβουν έκτακτο δανεισμό μόνον εάν γίνονται πράγματι βήματα, εάν υπάρχει πρόοδος σε ο,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται στην Αθήνα", σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.