Η ρευστότητα και η κάλυψη αναγκών του Μαρτίου είναι το δύο μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Δεν έχει πειραχθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων, υποστήριξε ο Γ. Βαρουφάκης
Η ρευστότητα και η κάλυψη αναγκών του Μαρτίου είναι το δύο μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Οι πηγές άντλησης χρήματος για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών και των δανειακών υποχρεώσεων, είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας.
Το οικονομικό επιτελείο περιμένει κάποιες ανάσες από τις ρυθμίσεις οφειλών, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ, προκειμένου να ανέβει το πλαφόν της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Μετά από πολύωρη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο, το μέγαρο Μαξίμου επεσήμανε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε φόβους ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του μήνα. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Έλληνες πιθανόν πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μισθοί και συντάξεις να μην καταβληθούν στο ακέραιο στο τέλος Μαρτίου.
Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ALPHA, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πειραχθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων.
"Μάλιστα ήταν μια προεκλογική περίοδος η οποία ήταν ιδιαίτερα τοξική. Με μία κυβέρνηση η οποία προσπαθούσε να κρατηθεί στην εξουσία σπέρνοντας πανικό. Λογικό είναι ο κόσμος, όταν ακούει που άκουγε, και είναι πολύ θλιβερό ότι άκουγε αυτά που άκουγε, να φοβάται και να κρατάει κάποια χρήματα σε περίπτωση ανάγκης. Αλλά η εξέλιξη των δημοσίων εσόδων δεν είναι καθόλου κακή. Υπήρξε μείωση το πρώτο δίμηνο αλλά παράλληλα υπήρξε και μείωση των δαπανών. Οπότε αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξασφάλιση των κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις" τόνισε.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο Grexit, ενώ η Αγκελα Μέρκελ εξετάζει ανάλογο προειδοποιητικό μήνυμα στην Ελλάδα, όπως αυτό που είχε δοθεί στην Κύπρο, με τη διακοπή ρευστότητας και την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.
"Οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει αναλυτικά την περίπτωση της Κύπρου. Αποτέλεσμα της άρνησης της κυπριακής Βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο. Στην γερμανική κυβέρνηση διερωτώνται εάν χρειάζεται και η Ελλάδα μια ανάλογη 'προειδοποιητική βολή'" αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Spiegel ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha είπε:
"Το Spiegel όμως έχει χάσει κάθε αξιοπιστία, από το 2011. Μίλαγε για έξοδο της χώρας από το ευρώ, ότι ήταν συμφωνημένη, ότι ήταν θέμα ημερών. Πρέπει να κρίνουμε το κάθε μέσο. Όλοι κρινόμαστε ανάλογα με την αξιοπιστία μας".
Εν τω μεταξύ έντονος είναι ο προβληματισμός και για τα πρώτα ευρήματα των τεχνικών κλιμακίων στις επαφές που είχαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες έχουν εντοπίσει "τρύπα" στο πλεόνασμα του 2014, που υπολογίζεται στα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Η "τρύπα" αυτή διευρύνει το "κενό" χρηματοδότησης και εντείνει την πίεση στην Αθήνα για την άμεση λήψη μέτρων. Από το μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για "βαριά κληρονομιά" που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα.
"Παραλάβαμε ταμεία άδεια. Ο πρωταθλητισμός των πλεονασμάτων δεν υπήρξε ποτέ. Και όχι μόνο αυτό αλλά και η πιστωτική κάρτα του κράτους ήταν στο κόκκινο. Ποια είναι η πιστωτικά κάρτα του κράτους; Τα έντοκα γραμμάτια τα βρήκαμε στο 15,1 όταν το όριο είναι τα 15 δισ. Με άλλα λόγια ούτε το ταμείο είχε χρήματα μέσα, ούτε υπήρχε η δυνατότητα χρήσης της πιστωτικής κάρτας" υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.