Μήνυμα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα σεβαστούν τη δημοκρατία ή θα πάρουν το ρίσκο της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων.
Μήνυμα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα σεβαστούν τη δημοκρατία ή θα πάρουν το ρίσκο της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται ότι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, για να μην πνιγούν οι προοπτικές ανάκαμψης. Επίσης θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου της ακροδεξιάς, όπως φάνηκε από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Την ίδια ώρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροσσέτι στο Κόμο της Ιταλίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πίστη ότι η ΕΚΤ θα επιδείξει την ίδια ευελιξία με το 2012, ανεβάζοντας το πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί η εφαρμογή κάποιων προγραμματικών δηλώσεων στη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης.
"Το πρόγραμμά μας έχει ορίζοντα τετραετίας. Ελπίζουμε και θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι θα διασφαλίσουμε την εκπλήρωση αυτών των πολύ στοιχειωδών υποσχέσεων που δώσαμε σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αν αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες που θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναστείλουμε ή να καθυστερήσουμε την εφαρμογή των υποσχέσεων, θα το κάνουμε στο πλαίσιο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας" είπε χαρακτηριστικά.
Ομολογία της κυβέρνησης ότι "γκρέμισαν κάθε εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα" βλέπει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης πίσω από τις δηλώσεις που έκανε ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο Βερολίνο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν είναι λαϊκίστικη, καθώς δεν έχει υποσχεθεί σε όλους τα πάντα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα για τους ασθενέστερους, που δεν έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.
Πάντως έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για τις καθυστερήσεις στην αποσαφήνιση των όρων της συμφωνίας. Ταξιδεύοντας στις Βρυξέλλες, σε οικονομική θέση, μαζί με το Διευθυντή του γραφείου Τύπου Θόδωρο Μιχόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ότι οι καθυστερήσεις αυτές επηρεάζουν και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το 2014 θα έπρεπε να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε ότι το πλεόνασμα θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το στόχο, στο 1,8% του ΑΕΠ. Μετά από μια έντονη προεκλογική και μετεκλογική περίοδο κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους περνάνε δια "πυρός και σιδήρου", οι τελευταίες εκτιμήσεις κατεβάζουν τον πήχη του πλεονάσματος στο 0,6% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα. Αν και οι δαπάνες έκλεισαν περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, τα έσοδα φαίνεται ότι υστερούν 3 με 3,5 δισ. ευρώ από τις προβλέψεις, το οποίο σημαίνει 2 με 2,5 δισ. ευρώ μικρότερο πλεόνασμα. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο "κενό" στη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και πιο έντονη πίεση από τους δανειστές για μέτρα.