Κανονικά φαίνεται ότι θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες η διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων, θέμα για το οποίο Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες... στα χαρακώματα.
Κανονικά φαίνεται ότι θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες η διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων, θέμα για το οποίο Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες… στα χαρακώματα.
Νωρίτερα, με φόντο και πληροφορίες ότι ο Γ. Βαρουφάκης αναχώρησε για το Παρίσι για συναντήσεις και ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος στην ομάδα εργασίας του Εurogroup κ. Χουλιαράκης δεν θα είναι αύριο στις Βρυξέλλες αλλά στην Αθήνα, υπήρξε έντονη φημολογία ότι οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων δεν θα πραγματοποιηθούν αύριο.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA Μ. Σπινθουράκης, πάντως, όλα αυτά διαψεύδονται και οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν κανονικά, με παρόντες από ελληνικής πλευράς περίπου 10-15 εκπροσωπους υπουργείων και επικεφαλής τους συμβούλους του Γιάννη Βαρουφάκη, κ.κ. Θεοχαράκη και κ. Παναρίτη.
Στις Βρυξέλλες λένε ότι θα υπάρξουν εκ παραλλήλου επισκέψεις στην Αθήνα, για λόγους πρακτικούς ώστε να "τρέξουν" πιο γρήγορα οι διαδικασίες, με την Αθήνα πάντως να ξεκαθαρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μεμονωμένες επισκέψεις για συκεκριμένους λόγους και στοχευμένη πληροφόρηση και σε καμία περίπτωση με την έναρξη των συνομιλιών.
Η φιλολογία που αναπτύχθηκε για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα προκάλεσε από το βράδυ της Δευτέρας κιόλας τον έντονο εκνευρισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής του Eurogroup φάνηκε να ξεκόβει κάθε συζήτηση επί της διαδικασίας, λέγοντας ότι "οι κύριες συνομιλίες ξεκινούν στις Βρυξέλλες, αλλά κάποια κλιμάκια των θεσμών πρέπει να μεταβούν και στην Αθήνα για να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση".
Ακολούθησε επικοινωνία Μαξίμου – Βαρουφάκη και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στους κ. Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους, τη θέση της Αθήνας που είναι είναι ότι έλευση τεχνικών κλιμακίων μπορεί να γίνει μόνο κατά…. μόνας, δηλαδή Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ να στέλνουν ξεχωριστά και κατά περίπτωση εκπροσώπους τους και μόνο για να συλλέξουν στοιχεία. "Διαπραγμάτευση επί της ουσίας και εποπτεία έχουν τελειώσει" τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη.
Το θερμόμετρο των διαβουλεύσεων, μάλιστα, χτύπησε "κόκκινο" όταν έγινε αντιληπτό στην Αθήνα ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς να προϋπάρξει συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Eurogroup άτυπο κείμενο συμπερασμάτων, που είχε ειδική αναφορά στο ρόλο των τεχνικών κλιμακίων και επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα:
"Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα ξεκινήσουν συζητήσεις την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα, για να υποστηρίξουν τη διαδικασία".
Λάδι στη φωτιά έριξε σήμερα ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με ειρωνικό ύφος απέρριψε τα περί μεμονωμένων τεχνικών συνομιλιών, ξεκαθαρίζοντας ορθά- κοφτά ότι οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να γίνουν και στην Αθήνα και εξαπολύοντας πρωτόγνωρη επίθεση στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Το γάντι σήκωσε ο υπουργός Επικρατείας και "δεξί χέρι" του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ο οποίος είπε:
"Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημενων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη και είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο".
Το παρασκήνιο των χθεσινών πυρετωδών συναντήσεων του Γιάννη Βαρουφάκη με Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ρένγκλιγκ σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η άφιξη κλιμακίων στην Αθήνα, αποκάλυψε η γερμανική τηλεόραση, με τον ανταποκριτή του ZDF Στεφαν Λάιφερτ να μεταδίδει:
"Υπάρχει η εντύπωση ότι για κάθε βήμα προς τα εμπρός γίνεται κι ένα πίσω. Αυτό φαίνεται κι από ένα αποψινό μικρό επεισόδιο. Πριν από τρεις ώρες οι υπουργοί Οικονομικών αποχώρησαν με την πεποίθηση ότι είχαν συμφωνήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ξαναρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές, δηλαδή τους τρεις θεσμούς, που ήταν γνωστοί ως τρόικα. Θεωρούσαν ότι το είχαν αποφασίσει και λίγο μετά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πήγε ξανά σε μεμονωμένους ομολόγους του κι είπε: 'όχι, δεν μπορεί να γίνει έτσι, δεν πρέπει να ξανάρθει η τρόικα στην Αθήνα, στην καλύτερη περίπτωση είναι δυνατές μεμονωμένες συνομιλίες, αλλά σε καμιά περίπτωση κάτι περισσότερο'. Ένα μικρό επεισόδιο, που δείχνει όμως πόσο δύσκολες και κοπιαστικές είναι εδώ οι διαπραγματεύσεις".
Αμετακίνητος εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός και όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης, αφού επιμένει να ζητά την εκπλήρωση του Μνημονίου, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε νωρίτερα σήμερα μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση νέο μήνυμα στην Αθήνα, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τη συμφωνία ή την αποδέχεσαι ή την απορρίπτεις ολόκληρη.
"Οι Έλληνες έχουν δείξει τώρα που βρίσκονται έναν μήνα στην κυβέρνηση, πώς κατάλαβαν ότι χρειάζονται τα δάνεια για να συνεχίσουν να επιπλέουν και πώς θα ήθελαν πολύ να λάβουν και το τελευταίο μέρος αυτών των δανείων. Κι εμείς απαντούμε πως συμφωνούμε, αλλά θα πρέπει να δεσμευτείτε στα συμφωνηθέντα και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Aυτή είναι η συμφωνία. Ή την απορρίπτεις ολόκληρη ή την αποδέχεσαι ολόκληρη. Όμως μόνον χρήματα χωρίς προσπάθειες, αυτό δεν μπορεί να γίνει" ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.