Μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία για όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Αθήνα και μόνο αν υπάρχουν τα πρώτα σημάδια εφαρμογής, δηλαδή νομοθετικές ρυθμίσεις, θα μπορέσει να γίνει συζήτηση για έστω μερική εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα.
Μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία για όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Αθήνα και μόνο αν υπάρχουν τα πρώτα σημάδια εφαρμογής, δηλαδή νομοθετικές ρυθμίσεις, θα μπορέσει να γίνει συζήτηση για έστω μερική εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της Ελλάδας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν "προκαταβολές αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου και αν δεν ξεκινήσει η δραστική εφαρμογή". Άφησε ωστόσο "παράθυρο" για "διαίρεση της εκταμίευσης σε δύο μέρη" σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και αρχίσει η εφαρμογή.
"Το σύνολο των θεσμών μάς έχει εγγυηθεί ότι με την εκκίνηση της διαδικασίας την Τετάρτη ξεκινά παράλληλα η διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων όσον αφορά τα χρηματοδοτικά κενά ή τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και των θεσμών", σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Η κυβέρνηση απάντησε ήδη με 3 νέες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της φοροδιαφυγής και όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Βαρουφάκης μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup, έπεται συνέχεια με τουλάχιστον 7 ακόμα παρεμβάσεις. Κεντρικός στόχος της Αθήνας είναι να πετύχει συμφωνία με τους εταίρους πριν από την καταληκτική προθεσμία της 20ης Απριλίου.
Οι διαβουλεύσεις γίνονται με φόντο τα σχεδόν άδεια κρατικά ταμεία και είναι ενδεικτικό της πίεσης ότι ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι αυτό θα βοηθήσει να μπει σε τροχιά το πρόγραμμα.
Σε άρθρο του Bloomberg, έρχονται στο φως αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και του Γ. Βαρουφάκη, όπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίζεται να ζητά από τον Έλληνα υπουργό πρόσβαση στα στοιχεία που αποτυπώνουν το κενό χρηματοδότησης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε κρίση ρευστότητας εντός 2 ή 3 εβδομάδων. Γι' αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα οι τεχνικές συζητήσεις.
"Δεν ξέρω εάν και πότε θα ξεμείνουν από ρευστό διότι δεν ελέγχω το ταμείο στην Αθήνα. Αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων", είπε χθες μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup προσθέτοντας ότι θα δοθούν χρήματα από ευρωπαϊκά τάμεια μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου της πολιτικής και αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις,
Οι αναφορές του Γ. Νταϊσελμπλουμ στην ανάγκη παρουσίας τεχνικών κλιμακίων και στην Αθήνα, άναψε, πάντως, φωτιές καθώς διασαφήνισε ότι τα κλιμάκια θα πρέπει από την ελληνική πρωτεύουσα να ελέγχουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα νούμερα.
Από τη μεριά του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει "ό,τι είναι δυνατόν" για να παράσχει στους θεσμούς τις πληροφορίες που χρειάζονται από τα υπουργεία, ώστε αυτές οι συζητήσεις να βασίζονται σε δεδομένα ενώ σχετικά δε με την έλευση μελών των θεσμών στην Αθήνα ανέφερε πως "η Ελλάδα είναι εξόχως φιλόξενη χώρα οπότε θα καλωσορίσουμε τα μέλη των θεσμών όχι μόνο για να χαλαρώσουν αλλά και για να επιτελέσουν το πολύ σοβαρό και απαραίτητο έργο τους".
Στη διαδικασία και στην… ονοματολογία, αναφέρθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Σαπέν που είπε πως είδε τον Έλληνα υπουργό ΥΠΟΙΚ στο Παρίσι και τον διαβεβαίωσε ότι "δεν μιλάμε πια για νέο πρόγραμμα αλλά για νέο συμβόλαιο, όχι πια για τρόικα αλλά για τρίο και όχι πια για μνημόνιο αλλά για δεν ξέρω τι".