"Θύελλα" αντιδράσεων προκάλεσε το τεράστιο ασπρόμαυρο γκράφιτι, που καλύπτει ολόκληρη την πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου του πολυτεχνείου.
"Θύελλα" αντιδράσεων προκάλεσε το τεράστιο ασπρόμαυρο γκράφιτι, που καλύπτει ολόκληρη την πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου του πολυτεχνείου.
"Στα έργα Τέχνης δεν πρέπει κανένας να επεμβαίνει. Και πολύ περισσότερο πρέπει να τα προσέχει, να τα διατηρεί, να τα διαφυλάττει" υποστηρίζει ο φωτογράφος Διον. Ραυτόπουλος.
"Τα γκράφιτι μια τέχνη ζωγραφική δεν πρέπει να καταστρέφουν μια άλλη τέχνη αρχιτεκτονική. Αυτό είναι το χειρότερο που συμβαίνει" τονίζει ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.
Το έργο υπογράφει η ομάδα "ISC", που το έκανε μέσα σε τρεις νύχτες, ενώ οι πέντε γκραφιτάδες, είχαν καμουφλαριστεί με στολές υπαλλήλων του Δήμου, όπως λέει στο Mega, άνθρωπος που γνωρίζει τους δημιουργούς. Το σχέδιο ανήκει στη βερολινέζικη σχολή και παρά την αφαιρετική του διάθεση είναι γεμάτο από σύμβολα. Μάλιστα, θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο… παράνομο έργο που έχει γίνει από γκραφιτάδες στην Αθήνα.
Σύμφωνα με μαρτυρία στην Athens Voice ανθρώπου που γνωρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα "οι καλλιτέχνες θέλουν να υπενθυμίσουν μάλλον ότι το graffiti σαν Τέχνη έχει τεράστια δυναμική χωρίς όρια και μπορεί να γίνει παντού. Όλα βάφονται: Παράθυρα, αφίσες, πεζοδρόμια, στάσεις λεωφορείων, κολώνες και ότι άλλο φυσικό εμπόδιο υπάρχει, με ανελέητο τρόπο ακριβώς για να προκαλέσει το σοκ".
Όπως λέει ο πρύτανης του πολυτεχνείου στο MEGA μέλημα της διοίκησης είναι να επαναφέρει την εξωτερική όψη του κτιρίου.
"Το έργο αυτό εφ' όσον έγινε σε ένα τέτοιο πολιτιστικό Μνημείο είναι μία απαράδεκτη ενέργεια, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτή. Θεωρώ όμως ότι εμείς οι μηχανικοί το ΕΜΠ είναι των έργων και όχι των λόγων. Επομένως με έργα θα δείξουμε πάρα πολύ σύντομα πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την κατάσταση εκεί που ήταν" υπογραμμίζει ο Γ. Γκόλιας.
Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ για βανδαλισμό κάνουν λόγο στις ανακοινώσεις τους, υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις.
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού τονίζει πως θα διαθέσει στο Πολυτεχνείο την τεχνογνωσία των συντηρητών του για την αποκατάσταση των μαρμάρινων στοιχείων.
"Το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο απεικόνισε την κρίση στη χώρα, στην πόλη, στην οδό Στουρνάρη. Η σκοτεινιά του αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της περιοχής. Ταυτοχρόνως, το γκράφιτι κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ και βανδάλισε το αρχιτεκτονικό μνημείο. Αλλοίωσε όχι μόνο τη μορφολογία του, αλλά και την ιστορική του φυσιογνωμία. Επιπλέον έφθειρε τα μάρμαρα, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα" αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Νίκος Ξυδάκης.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτη Σγουρίδη στην "Κοινωνία ώρα MEGA" για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο.
"Έχει και ένα συμβολισμό. σήμερα η Ελλάδα αντιστέκεται και αυτή τη στιγμή έρχονται και μας φέρνουν το βερολινέζικο ύφος σε εκείνη τη βερολινέζικη καταχνιά, να μας τη φέρουν εδώ στην καταγάλανη Αθήνα" σημείωσε.