Ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας αντιμετωπίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης το ενδεχόμενο να μην αποδεχθεί το Eurogroup τις προτάσεις του για τις 7 μεταρρυθμίσεις σε κράτος και φορολογία.
Ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας αντιμετωπίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης το ενδεχόμενο να μην αποδεχθεί το Eurogroup τις προτάσεις του για τις 7 μεταρρυθμίσεις σε κράτος και φορολογία.
"Εσείς τι θα κάνετε εάν ένας κομήτης χτυπήσει τώρα τη Γη; Πως θα αντιδράσετε;", απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα κάνει η Ελλάδα εάν οι μεταρρυθμίσεις της δεν γίνουν δεκτές από το Eurogroup.
Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στους δανειστές δηλώνουν πολύ επιφυλακτικές και υποστηρίζουν ότι 48 ώρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, τις δύο πλευρές χωρίζει άβυσσος, ακόμη και για τον τρόπο που θα γίνεται η αξιολόγηση, αφού οι εταίροι επιμένουν στον έλεγχο από τα τεχνικά κλιμάκια.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, εκπρόσωποι των δανειστών διαμηνύουν ότι θέλουν να δουν μέτρα κοστολογημένα και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν τα τεχνικά κλιμάκια δεν πραγματοποιήσουν επιτόπιο έλεγχο στην Αθήνα.
"Αν συνεχίσετε έτσι, κινδυνεύετε να τα τινάξετε όλα στον αέρα. Πρέπει άμεσα να καλέσετε τις τεχνικές αποστολές στην Αθήνα", λένε εκπρόσωποι των δανειστών στο Βήμα της Κυριακής.
Πάντως, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός φέρεται να δηλώνει σε συνεργάτες του ότι θα επιμείνει στις κόκκινες γραμμές, παρά τη σκληρή στάση των εταίρων.
"Κάναμε προτάσεις. Περιμένουμε τις δικές τους. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε μια διαπραγμάτευση που είναι κυρίως πολιτική. Δεν ζητάμε, συζητάμε", τονίζει ο πρωθυπουργός στο Έθνος της Κυριακής.
Μιλώντας στο Spiegel, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι οι Eυρωπαίοι δεν θα αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει για 1,6 δισ. ευρώ και αποκλείει το Grexit.
"Αποκλείω το Grexit διότι αγαπώ την Ευρώπη. Πιστεύω ότι στην Ευρωζώνη συμβαίνει ότι και με ένα πουλόβερ: αν αρχίσει να ξηλώνεται, τότε δεν σταματάει… Δεν μπορεί η Ευρώπη να κινδυνεύσει να διαλυθεί για ομόλογα 1,6 δισ.ευρώ…Αν η Ευρώπη αντιδράσει αλαζονικά και τιμωρητικά, τότε η Ελλάδα σταδιακά θα πνιγεί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στην ίδια συνέντευξη κάνει λόγο για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο, ενώ επιχειρηματολογεί υπέρ των προτάσεων Βαρουφάκη για την πρόσληψη εποχικών ράμπο για πάταξη της φοροδιαφυγής.
"Γνωρίζετε σίγουρα ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η μία είναι αυτή των 4 εκατ. ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας. Η άλλη είναι αυτή που θα δείτε ένα καλοκαιρινό βράδυ εάν πάτε στα μπουζούκια, στην παραλία ή στη Μύκονο. Είναι η Ελλάδα των φοροφυγάδων και των απατεώνων. Ξέρουμε καλά ότι πολλά από αυτά τα κλάμπ δεν κόβουν αποδείξεις. Απέναντι σε αυτή την Ελλάδα θα είμαστε πολύ αυστηροί", σημείωσε.
Η ιδέα των καλωδιωμένων νοικοκυρών, φοιτητών, τουριστών, που θα καταγράφουν τους επιχειρηματίες που παρανομούν, αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους FT.
Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων: "Ένας έλεγε ότι τα κλιμάκια ξέσπασαν σε γέλια όταν διάβασαν την πρόταση", αναφέρει, κάνοντας λόγο για τελευταία απόδειξη του χάσματος ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές την ώρα που η χώρα ξεμένει από ρευστό. Άλλος αξιωματούχος, φέρεται να λέει, ότι "είναι λίγο φαιδρό, αν δεν ήταν τόσο τραγικό, το γεγονός ότι αυτό το σκέφτηκε η κυβέρνηση μιας εκβιομηχανισμένης χώρας".
Η ανάγκη για ξεμπλοκάρισμα έστω και μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ είναι άμεση, καθώς μέρα με τη μέρα τα διαθέσιμα της χώρας στερεύουν, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες υπάρχει βροχή πληρωμών.
Ξεκινώντας από τις 13 Μαρτίου, όταν λήγει δόση 336 εκ. προς το ΔΝΤ και 1,6 δισ. ευρώ σε έντοκα, στις 16 Μαρτίου αποπληρώνονται άλλα 560 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 του μήνα, το τέταρτο μέρος της δόσης προς το Ταμείο ύψους 336 εκ. ευρώ, αλλά και έντοκα γραμμάτια 1,6 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, που προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές και μετανάστες αν καταρρεύσει η Ελλάδα.
Η κοινή γνώμη, πάντως στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για την Εφημερίδα των Συντακτών, το 64% κρίνει θετικά την έως τώρα πορεία, αν και τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό έφθανε το 84%, ενώ αρνητικά την αξιολογεί το 31,4%.