Την αρχική, θετική υποδοχή από την Κομισιόν των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που απέστειλε η Αθήνα, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία μιλούν για ένα βήμα που ανοίγει το δρόμο για να περάσει η Ελλάδα στο επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της.
Την αρχική, θετική υποδοχή από την Κομισιόν των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που απέστειλε η Αθήνα, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία μιλούν για ένα βήμα που ανοίγει το δρόμο για να περάσει η Ελλάδα στο επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της.
"Η Ελλάδα έδωσε μια περίληψη των μεταρρυθμίσεων που απαίτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για να λάβει τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων" αναφέρει το δελτίο του BBC.
Η ανταποκρίτρια του CNN μεταδίδει από την Αθήνα: "… αφού ελήφθη η απόφαση στις Βρυξέλλες να εξεταστεί το ελληνικό πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται ότι θα εγκριθούν απ' το Eurogroup. Το κύριο ζήτημα είναι ότι η λίστα δεν είναι λεπτομερής. Δεν περιλαμβάνει ανάλυση του κόστους και αντιμετωπίζει γενικά ζητήματα όπως είναι η φοροδιαφυγή ή η διαφθορά, αλλά δεν εμπεριέχει λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί αυτό".
"H Αθήνα παρέδωσε. Το χαρτί με τις μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα είναι εδώ, αλλά θα πείσει τους διεθνείς πιστωτές; Η πρώτη αντίδραση είναι θετική" αναφέρει το δελτίο του γερμανικού δικτύου N-tv.
Η γερμανική εφημερίδα Bild χαρακτηρίζει "ενθαρρυντική" την ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων επισημαίνοντας: "Θεαματική εξέλιξη στην ελληνική κρίση. Η Κομισιόν θεωρεί επαρκή τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπου που γνωρίζει τα πράγματα."
Από την πλευρά της η γαλλική Monde αναφέρει: "Μια άλλη πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απεμπόλησε τα έκτακτα κοινωνικά μέτρα, στον αγώνα της ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση για να βοηθήσει τους πιο αδύνατους".
Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες της κοινής γνώμης αναφέροντας: "Καθώς η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας τρέχει για να παραδώσει την υποσχεθείσα λίστα των μεταρρυθμίσεων στους Ευρωπαίους πιστωτές της, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να προετοιμάσει την ελληνική κοινή γνώμη για την πιθανότητα να καταφέρει να να μην τηρήσει πλήρως τις υποσχέσεις του".
"Δεν υπάρχει αναφορά στη λίστα στις υποσχέσεις του παρελθόντος π.χ. για επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οπότε μπορεί να θεωρηθεί αναστροφή της κυβέρνησης, η οποία ελπίζει να αυξήσει τα έσοδα καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και να αποφύγει μέτρα όπως την αύξηση του ΦΠΑ ή τη μείωση των συντάξεων" μεταφέρει από την Αθήνα ο Μαρκ Λοουεν, ο ανταποκριτής του BBC.
Το αμερικανικό δίκτυο CNBC ρώτησε κορυφαίους οικονομολόγους σχετικά με το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Το 75% εξ αυτών θεωρεί πως η Ελλάδα όχι μόνο θα μείνει στην ζώνη του κοινού νομίσματος, αλλά θα ενταχθεί και σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που είχε μέχρι πρότινος. Σημειώνουν πως με το νέο έτος θα έχουν συμφωνηθεί πλήρως οι νέοι όροι και