Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 15:00 η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έγκριση της λίστας που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 15:00 η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έγκριση της λίστας που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες.
"Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ισχυρή της δέσμευση για ευρύτερες και βαθύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της αντοχής του χρηματοπιστωτικού τομέα και την επέκταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι Έλληνες παρουσίασαν χθες μια λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων. Κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι δεν το έκαναν, απέστειλαν όμως τη λίστα σχετικά αργά, αλλά εγκαίρως. Από το πρωί η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αξιολογούν τη λίστα και θα μας παρουσιάσουν μια πρώτη άποψη αν είναι αρκετά περιεκτική για να αποτελέσει σημείο αφετηρίας για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα μετά την παραλαβή της λίστας.
Όπως μετέδωσε ο Γ. Παππούς, την πιθανή έγκριση των ελληνικών θέσεων από τους υπουργούς των Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ακολουθήσει η διαδικασία μεταφοράς της πρότασης σε έξι ευρωπαϊκά κοινοβούλια προκειμένου να επικυρωθεί η τετράμηνη παράταση.
Πρόκειται για τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Μάλτας. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είχε προβλεφθεί διαδικασία για να περάσει και από το ολλανδικό κοινοβούλιο αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να μην ψηφιστεί καθώς καλύπτονται από την προηγούμενη παράταση.
Εν τω μεταξύ, σε επιστολή τους προς τον Γ. Ντάισελμπλουμ εν όψει του Eurogroup οι Ευρωπαίοι επίτροποι Β. Ντομπρόβσκις και Π. Μοσκοβισί χαρακτηρίζουν τον ελληνικό κατάλογο επαρκώς περιεκτικό, προσβλέποντας στη συνεργασία με τις νέες ελληνικές Αρχές ώστε να εξειδικευθούν οι έως τώρα γενικές δεσμεύσεις και να μετατραπούν σε ξεκάθαρες πολιτικές δράσεις.
Νωρίτερα, πάντως, πηγές της Κομισιόν επισήμαναν πάντως ότι η πολυσέλιδη λίστα της ελληνικής πλευράς δεν είναι κοστολογημένη, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας αριθμός, αλλά πρόσθεταν επίσης ότι απαιτείται εξειδίκευση μέτρων σε όλα αυτά που περιγράφονται σε πολύ γενικές γραμμές, κάτι που πρέπει να μεταφραστεί σε νομοσχέδια που θα κατατεθούν σε συμφωνία με τους δανειστές έως το τέλος Απριλίου.
Τόνιζαν επίσης ότι με βάση την αρχική συμφωνία δεν προβλέπεται χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου και άρα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως τότε.
"Κατά την άποψη της Κομισιόν η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική για να αποτελέσει σημείο αφετηρίας για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπως ζήτησε το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα. Είναι ενθαρρυντική η έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Τα επόμενα βήματα θα γίνουν στο Eurogroup. Ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ έχει συγκαλέσει Eurogroup για τις 14:00 και εναπόκειται στους άλλους θεσμούς να εκφέρουν άποψη αλλά νομίζω ότι το γεγονός ότι έχουμε Eurogroup στις 14:00 απαντάει στο ερώτημά σας", τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη μεσημεριανή ενημέρωση.