Την επιστολή του Γ. Βαρουφάκη στον Γερούν Ντάισελμπλουμ που μεταφέρει την ελληνική αίτηση για παράταση της συμφωνίας με τους εταίρους αποκαλύπτει το Reuters.
Την επιστολή του Γ. Βαρουφάκη στον Γερούν Ντάισελμπλουμ που μεταφέρει την ελληνική αίτηση για παράταση της συμφωνίας με τους εταίρους αποκαλύπτει το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πιο βαθύ από το προηγούμενο, το οποίο όμως θα στοχεύει στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, αλλά και στην κοινωνική συνοχή και στη βιωσιμότητα του χρέους.
Σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που είχαν συμφωνηθεί από τις πρόσφατες προεδρικές και γενικές εκλογές και πως το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλές από τις γενικές διευθετήσεις που είχαν γίνει να ακυρωθούν.
Οι ελληνικές αρχές -τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης- τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές και η κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τους εταίρους ώστε να αποφευχθούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της βασικής χρηματοδοτικής συμφωνίας την οποία αναγνωρίζει η κυβέρνηση ως δεσμευτική τόσο στο χρηματοοικονομικό όσο και στο διαδικαστικό της περιεχόμενο.
Σε αυτό το πλαίσιο -συμπληρώνει ο υπουργός- η κυβέρνηση αιτείται να παραταθεί η βασική συμφωνία χρηματοδότησης για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της κατά την οποία η κυβέρνηση θα προχωρήσει από κοινού με τους εταίρους και εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία που δίνει η υφιστάμενη συμφωνία στην επιτυχή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης και την αναθεώρηση στη βάση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης από τη μια και των θεσμών από την άλλη.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο σκοπός της εξάμηνης παράτασης είναι να συμφωνηθούν κοινά αποδεκτά οικονομικοί και διοικητικοί όροι, η εφαρμογή των οποίων σε συνδυασμό με τα θεσμικά όργανα θα σταθεροποιήσουν τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση.
Από εκεί και πέρα, ζητάει να διασφαλιστεί σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους πως τα όποια νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται πλήρως, δηλαδή η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται, θα αποφύγει η χώρα μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους ενώ αιτείται να αρχίσει εκ νέου η ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για δανείζει τις τράπεζες, να παραταθεί η ισχύς των ομολόγων του EFSF που έχει το ΤΧΣ για όσο διαρκεί αυτή η ενδιάμεση συμφωνία και ζητάει να συμφωνηθεί η εποπτεία της Ελλάδας σε αυτό το διάστημα στο πλαίσιο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.