Προσπάθεια στο αίτημά της για παράταση της δανειακής σύμβασης που θα κατατεθεί αύριο στις Βρυξέλλες να αποτυπώνεται ο διαχωρισμός του υφιστάμενου προγράμματος από την δανειακή σύμβαση καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.
Προσπάθεια στο αίτημά της για παράταση της δανειακής σύμβασης που θα κατατεθεί αύριο στις Βρυξέλλες να αποτυπώνεται ο διαχωρισμός του υφιστάμενου προγράμματος από την δανειακή σύμβαση καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος είναι να επιτευχθεί επέκταση της δανειακής σύμβασης μέσω δέσμευσης για υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων και έχοντας εξασφαλίσει δυνατότητες για κάποιες έκτακτες δράσεις.
Επί της ουσίας, το Μαξίμου επιδιώκει να επαναφέρει το κείμενο Μοσχοβισί σαν βάση συζήτησης σαν συνέχεια της θετικής απόκρισης του υπουργού των Οικονομικών μετά το Eurogroup.
To αίτημα θα περιλαμβάνεται τα βασικά σημεία των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup. Θα ζητάει την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης και ότι σε αυτό το διάστημα δεν θα λάβει κανένα μέτρο επιβαρυντικό για τον προϋπολογισμό υπό τον όρο όμως ότι δεν θα λάβει και υφεσιακά μέτρα.
Η Ελλάδα ζητάει ακόμα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ προσδιορίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της στα 17 δισ. ευρώ για φέτος, οι οποίες και θα καλυφθούν από τον ELA, πρόσθετα έντοκα, πρόσθετες δόσεις του ΔΝΤ και την εκταμίευση του υπολοίπου των δόσεων του EFSF.
Ζητείται επίσης η υποκατάσταση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από κεντρικές τράπεζες απευθείας σε αποπληρωμή του ΔΝΤ. Η Αθήνα δεσμεύεται και για την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης, την θέσπιση αποδοτικού φορολογικού συστήματος, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, τη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στα ΜΜΕ προς ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την πάταξη των καρτέλ.
Μένει να φανούν τα περιθώρια να τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια, καθώς η πλευρά της Αθήνας προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις διαπραγματεύσεις και να επιτύχει αυτόν τον κοινό τόπο.
Σε αυτό στοχεύουν και οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Ρώμης, τον Αυστριακό καγκελάριο αλλά και τον Κύπριο πρόεδρο.
Ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί μιλώντας στον Κάρολο Παπούλια έκανε λόγο για κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση. Η Ελλάδα επιδιώκει πολιτική λύση, ακόμα και σύνοδο κορυφής.
"Η ελληνική κυβέρνηση απαντάει ότι οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις δεν γίνονται προφανώς μέσω δηλώσεων, γίνονται μέσα σε κλειστές αίθουσες όπου κάθονται οι εταίροι και με κλίμα αλληλεγγύης και με διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, κάθονται, συζητάνε, διαφωνούν, συμφωνούν, βρίσκουν κοινά σημεία και προχωράνε μαζί", τόνισε στον ΑΝΤ1 ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
"Έχουμε Ευρωπαϊκή Ένωση ή Γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση; Το πρώτο που πρέπει να αντισταθείς στην παρέμβαση αυτή του Σόιμπλε. Δηλαδή ποιον ρώτησε και παρενέβη ο Σόιμπλε; Δεν έχουν αξιοπρέπεια οι υπόλοιποι 18 ηγέτες, ιδιαίτερα οι ηγέτες του νότου; Εγώ ούτε καν την θεωρώ πρόταση, την θεωρώ απειλή, την θεωρώ εξευτελιστική και για εμάς και για τους άλλους την παρέμβαση αυτή", είπε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Φλαμπουράρης στον ρ/σ Παραπολιτικά.
Μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ήξερε πόσες δεσμεύσεις είχε αναλάβει η προηγούμενη.