Ιδαίτερα οξύς ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με όσα διαμείφθησαν στο χθεσινό Eurogroup, στέλνοντας μηνύματα συνολικά προς τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και προς το Βερολίνο.
Ιδαίτερα οξύς ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με όσα διαμείφθησαν στο χθεσινό Eurogroup, στέλνοντας μηνύματα συνολικά προς τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και προς το Βερολίνο.
"Η Ελληνική Δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται, δεν θέτει και δεν αποδέχεται όρους, δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη", διεμήνυσε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως υπογράμμισε η ελληνική κυβέρνηση θέλει λύση και όχι ρήξη. "Δεν έχουμε αυτοσκοπό τη ρήξη. Αυτοσκόπος μας είναι η βιώσιμη λύση", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Περιγράφοντας όσα συνέβησαν χθες είπε ότι πριν από το χθεσινό eurogroup είχε τεθεί υπόψιν της κυβέρνησης, μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις, σχέδιο κοινού ανακοικωθέντος το οποίο θα εισηγείτο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί. "Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας το αποδεχτήκαμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο, όπως εξήγησε, έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, όχι του τρέχοντος προγράμματος, που θα οδηγούσε ενδιάμεση τετράμηνη συμφωνία ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο και προέβλεπε χρηματοδότηση των δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση και τεχνική βοήθεια για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, 15 λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ αντικατέστησε το εν λόγω σχέδιο με ένα νέο που δεν είχε καν υπόψιν της η ελληνική κυβέρνηση και δεν γνωρίζει, όπως είπε, τίνος έμπνευση μπορεί να ήταν.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "συγκεκριμένοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση παίζοντας όχι με την Ελλάδα αλλά με την Ευρώπη και το μέλλον της". "Για εμάς η ευρωζώνη και το μέλλον της δεν είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων στα χέρια ενός συμβουλίου υπουργών Οικονομικών που κάποιοι μέχρι στιγμής ανέχονται να λειτουργεί ως συμβούλιο 18 κρατών που στο τέλος πάντα αποφασίζουν ό,τι θέλει το ένα από αυτά", υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι "αυτό το κλίμα της δήθεν ομοφωνίας των 18 ότι θέλουν να εφαρμοστεί το μνημόνιο στην Ελλάδα" δεν αντιστοιχεί στο κλίμα που συνάντησε στη σύνοδο κορυφής.
Παρά τις αφόρητες, όπως επισήμανε, πιέσεις η κυβέρνηση παραμένει ψύχραιμη και αποφασισμένη και καλεί όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για να προστατεύσουν τη σταθερότητα στην ήδη εύθραυστη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν είναι τεχνική αλλά βαθύτατα πολιτική με γεωπολιτικές προεκτάσεις". "Τη λύση δεν πρόκειται να την δώσουν τεχνοκράτες, θα την δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπη", σημείωσε και εξέφρασε αισιοδοξία για την κατάληξη των διαβουλεύσεων. "Λύση μπορεί να υπάρξει και θέλουμε να υπάρξει αρκεί να θελήσουν όλοι να υπάρξει", δήλωσε.
Επίθεση σε Σόιμπλε
Απαντώντας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε χθες ότι "λυπάται τους Έλληνες", είπε: "Ο κ. Σόιμπλε χθες έχασε την ψυχραιμία του. Θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα. Αυτούς του λαούς να τους σέβεται, να τους εκτιμά και να τους θαυμάζει".
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι "με τον γερμανικό λαό δεν μας χωρίζει τίποτα και δεν βοηθά ένα εκατέρωθεν κλίμα αντιπαράθεση που κάποιοι διαμορφώνουν", ενώ τόνισε ότι δεν εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό "το μήνυμα που εξέπεμψε μια ατυχής γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και απεικόνιζε τον κ. Σόιμπλε με στολή ναζί". "Κανείς δεν δικαιούται ούτε για αστείο να παίζει με τα φαντάσματα της Ιστορίας", υπογράμμισε.
Ποια νομοσχέδια έρχονται από την Πέμπτη
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη το πρωί θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πρώτο από τα σχέδια νόμου κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα για την προστασία της κατοικίας των πολιτών και θα απαγορεύει την πώληση δανείων σε "ληστρικά επενδυτικά σχήματα".
Προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση νόμου μεθαύριο, επίσης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, νόμου που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία "χωρίς περιτές και βραδυκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες".
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι ρυθμίσεις αυτές "θα βγάλουν τη θηλιά από τον λαιμό εκατομμυρίων συμπολιτών μας", ενώ "θα φέρουν νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα δώσουν την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση". Οι σχετικές ρυθμίσεις, όπως ανέφερε, θα ψηφιστούν το γρηγορότερο δυνατό, ει δυνατόν το βράδυ της Παρασκευής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας "ώστε να πάρει ο καθένας και η καθε μία στο εθνικό Κοινοβούλιο τις ευθύνες που του αναλογούν".
Επιπλέον, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί και το δεύτερο σχέδιο νόμου που "θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα", επαναφέροντας το δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις τριετίες, την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τον θεσμό της διαιτησίας.
"Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής μας", τόνισε ο κ. Τσίπρας και εξήγγειλε ότι σύνταμα θα έρθουν στη Βουλή και τα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.