"Θερμό" είναι το παρασκήνιο για την Ελλάδα στον απόηχο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με πιο χαρακτηριστικό τον καυγά του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι με τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα μάλιστα που Βρυξέλλες και Βερολίνο έδειξαν ηπιότερη στάση απέναντι στην Αθήνα.
"Θερμό" είναι το παρασκήνιο για την Ελλάδα στον απόηχο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με πιο χαρακτηριστικό τον καυγά του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι με τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα μάλιστα που Βρυξέλλες και Βερολίνο έδειξαν ηπιότερη στάση απέναντι στην Αθήνα.
Στη διάρκεια της συνόδου, ο Ισπανός πρωθυπουργός απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξηγώντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ισπανία δάνεισε στην Ελλάδα χρήματα που δεν της περισσεύουν.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας της συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος στη σύνοδο κορυφής σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας".
"Πιστεύω ότι κάνει λάθος και θα ήθελα να του το εξηγήσω και προσωπικά αν μου δοθεί η ευκαιρία. Δεν δικαιούται κανείς να εξωτερικεύει μια εσωτερική πολιτική ανησυχία που αφορά τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες διακινδυνεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Εξερχόμενος της συνόδου, ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι όροι των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας είναι γεναιόδωροι.
"Είναι πολύ καλοί όροι -είπε- και έχουμε δείξει αλληλεγγύη απ' το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης γιατί έχουμε δανείσει συνολικά 200 δισ. ευρώ. Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει τους κανόνες".
Ανάλογο ήταν το μήνυμα που ανάρτησε και στο twitter μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου ο Μαριάνο Ραχόι, γράφοντας πως η βούληση όλων είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να ακολουθεί τους κανόνες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Πολλά σχόλια προκάλεσε και το γεγονός ότι στην "οικογενειακή φωτογραφία" που ανέβασε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο twitter δεν είναι ορατό τα πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Ματέο Ρέντσι, στο αριστερό άκρο της εικόνας.
Με σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα μίλησε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσε Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο, ο οποίος δήλωσε πως "αν η Ισπανία δεν είχε δανείσει αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα, θα είχε βελτιώσει την ανεργία κατά 50% και θα είχε αυξήσει κατά 38% τις συντάξεις".
Στον αντίποδα, η Ελλάδα βρήκε συμμάχους στη χθεσινή σύνοδο κορυφής στο πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι αλλά και σε αυτό του Αυστραιακού καγκελαρίου Φάιμαν που λίγες μέρες πριν είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Τον Έλληνα πρωθυπουργό στήριξαν επίσης ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Βέλγος ομόλογός του Σαρλ Μισέλ αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που μετά τη λήξη της συνόδου έκανε υποστηρικτικές για την Ελλάδα δηλώσεις, όπως και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.