Με σταθερές και ταυτόχρονα αντικρουόμενες θέσεις προσέρχονται στο Eurogroup Ελλάδα και Βρυξέλλες. Συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ πριν το Eurogroup.
Με σταθερές και ταυτόχρονα αντικρουόμενες θέσεις προσέρχονται στο Eurogroup Ελλάδα και Βρυξέλλες. Από τη μια η Αθήνα αρνείται την παράταση του προγράμματος, από την άλλοι οι δανειστές το θέτουν ως βάση για να ξεκινήσουν τη συζήτηση.
Η συνεδρίαση σε τεχνικό επίπεδο έχει ήδη ξεκινήσει και οι εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα έχουν μια πρώτη συζήτηση, ενώ η συνεδρίαση των υπουργών θα ξεκινήσει στις 19:00. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα έχει προηγουμένως συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης, υπάρχουν στις Βρυξέλλες ενστάσεις αναφορικά με το θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα όχι όμως και σε αυτό της παροχής χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση, αύριο στη σύνοδο κορυφής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για το θέμα, το οποίο φαίνεται να παραπέμπεται στο σύνολό του για το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε ήδη το στίγμα του χθες το βράδυ στη Βουλή όπου η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει επιστροφή για την Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του προγράμματος.
Για διαπραγμάτευση που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί απόψε προϊδεάζει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Η πραγματική δουλειά θα ξεκινήσει την Τετάρτη αλλά θα είναι ένας πρώτος γύρος και στη συνέχεια θα εργαστούμε περαιτέρω κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Γνωρίζουμε τι θέλει ο καθένας και τι δεν θέλει. Ας κάτσουμε μαζί να το συζητήσουμε", δήλωσε.
Επιπλέον, μιλώντας στην ολλανδική Βουλή διεμήνυσε ότι η συμφωνία είναι συμφωνία και πως "μόνον εντός του προγράμματος μπορούν να αντικατασταθούν μέτρα με άλλα μέτρα".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη "προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την χώρα".
Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε "αν οι Έλληνες αρνηθούν αυτούς τους κανόνες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη" και απάντησε: "Αυτό δεν αποτελεί μέρος του σεναρίου μου, δεν βρίσκεται στο πεδίο του ραντάρ μου. Κι επειδή ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι δεν αποτελεί μέρος του εθνικού του σχεδίου θα προσπαθήσουμε από κοινού να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεγγύη του ενός συνεπάγεται τη συνέπεια του άλλου. Το ένα προϋποθέτει το άλλο".
Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ζήτησε χθες από την Κωνσταντινούπολη και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. "Eχουμε λίγες μέρες για να αποφασίσουμε πώς μπορεί να διατηρηθεί αυτή η συμφωνία και πώς στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις για το μέλλον. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό με πνεύμα συμβιβασμού, με διαβουλεύσεις και με διάλογο. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η ευρωζώνη θέλει την Ελλάδα εντός της και πιστεύω ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη γιατί υπάρχει κοινή θέληση και όπου υπάρχει κοινή θέληση, υπάρχει και κοινός δρόμος", είπε.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δεν απέκλεισε πάντως τη ρήξη. "Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι", σημείωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.
Νωρίτερα χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση, όλα τελείωσαν, ενώ και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συνασπισμού της Μέρκελ έκανε λόγο για προκλητική στάση των Ελλήνων.
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να βρεθεί λύση, ωστόσο, εάν τελικά δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να ετοιμαστεί plan b. "Θεωρώ ότι μπορούμε να φθάσουμε εγκαίρως σε λύση πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, εάν η Ελλάδα το θέλει", δήλωσε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF και σημείωσε ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, τα πράγματα θα εισέλθουν σε "κρίσιμη φάση". Απέκλεισε ωστόσο την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφύγουν τέτοια σενάρια.