Αλλαγές έρχονται στους φόρους για τα ακίνητα αλλά και στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Αλλαγές έρχονται στους φόρους για τα ακίνητα αλλά και στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν περίπου 2 δισ. ευρώ λιγότερα το 2015, καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον αποκαλούμενο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος αποσυνδέει το φόρο από την επιφάνεια των ακινήτων. Όλα τα ακίνητα θα μπαίνουν σε κλίμακα, η οποία θα έχει ατομικό αφορολόγητο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Από το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία αλλά με κριτήρια επιφάνειας, έτσι ώστε να μην εξαιρεθούν και οι πολυτελείς κατασκευές.
Ως "κλειδί" για τη μείωση των επιβαρύνσεων χαρακτηρίζεται η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30 ως 35%, δηλαδή στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών αξιών.
Εν τω μεταξύ, μετατίθεται η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα αφορά στα εισοδήματα του 2016 και σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά από το καλοκαίρι.
Το αφορολόγητο όριο θα επιστρέψει στις 12.000 ευρώ, όπως δηλαδή εφαρμόστηκε στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010. Επιπλέον, όλα τα εισοδήματα- δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, ελευθέρια επαγγέλματα- θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, η οποία θα έχει τουλάχιστον 9 – 10 κλιμάκια και συντελεστές, ώστε το βάρος να μοιραστεί πιο δίκαια. Υπό εξέταση είναι ακόμη η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή 50%, πιθανότητα για εισοδήματα πάνω από 80.000 με 100.000 ευρώ, η επαναφορά του πρόσθετου αφορολογήτου των παιδιών, καθώς και η επαναφορά φοροαπαλλαγών αλλά με βάση με εισοδηματικά κριτήρια.
Καθοριστική θεωρείται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Ήδη, σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία, ετοιμάζεται για εφαρμογή σχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Την ίδια ώρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία από το σκάνδαλο της ελβετικής HSBC. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", υπάρχουν ακόμα δεκάδες ονόματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ζευγαριού που δηλώνει διαμονή στο Μονακό και βρέθηκε με καταθέσεις άνω των 36 εκατ. δολαρίων. Σε άλλη περίπτωση, τρία αδέλφια γεννημένα στην Ελλάδα αλλά με διαβατήρια Βραζιλίας βρέθηκαν ως συνδικαιούχοι 30 εκατ. δολαρίων.
Μετά από τις νέες διαρροές για το ελβετικό σκάνδαλο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε από την Κομισιόν να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για το συντονισμό των κρατών μελών στην αξιοποίηση όλων των "φορολογικών λιστών" και στη διαλεύκανση των υποθέσεων επιχειρηματικής φορολογικής απάτης με άμεσο στόχο την αύξηση ων φορολογικών εσόδων και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.