Το Κρεμλίνο καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες και αργά σήμερα κατάφερε να φρενάρει εν μέρει το κατρακύλισμα του ρουβλίου.
Το Κρεμλίνο καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες και αργά σήμερα κατάφερε να φρενάρει εν μέρει το κατρακύλισμα του ρουβλίου. Πάντως εντύπωση προκαλεί η εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, το οποίο απηύθυνε έκκληση να μην μετατρέπουν οι πολίτες τις καταθέσεις τους σε ευρώ ή δολάρια και να μην αποσύρουν χρήματα από τις τράπεζες.
Όμως οι Ρώσοι πολίτες σπεύδουν όσο γίνεται γρηγορότερα να εξασφαλίσουν τις οικονομίες τους αγοράζοντας ακριβά είδη, όπως εισαγόμενες ηλεκτρικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα πριν αλλάξουν οι τιμές. Αισθητή αύξηση παρατηρείται και στις αγορές δυτικών αυτοκινήτων, ακόμη και διαμερισμάτων με παλαιές τιμές σε ρούβλια.
Ανάμεσα στους κερδισμένους είναι οι κάτοικοι των γειτονικών χωρών Λευκορωσίας και Καζακστάν, που σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα αποθέματά τους σε συνάλλαγμα και τη σχετική σταθερότητα των δικών τους νομισμάτων.
Την ίδια ώρα οι πολίτες προχωρούν σε διαμαρτυρίες για την πολιτική Πούτιν, ο οποίος πρόσθεσε πολλά έξοδα στον ήδη δοκιμαζόμενο, από την πτώση του πετρελαίου, κρατικό προϋπολογισμό. Όσοι έχουν μικρότερο περίσσευμα φροντίζουν απλώς να κερδίσουν τη διαφορά από την αγορά τροφίμων, που μπορούν να αποθηκεύσουν ενόψει εορτών και χειμώνα, με αλκοόλ και ξηρά τροφή στην πρώτη γραμμή.
Τί σημαίνει ο φρενήρης κατήφορος του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας
Σε λιγότερο από δύο μήνες το ρούβλι εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης, σωρρεύοντας απώλειες πάνω από 35% έναντι του δολαρίου, παρότι η Κεντρική Τράπεζα, μέσα σε μια νύχτα, αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 17%, έχοντας ξοδέψει πάνω από 80 δισ. δολάρια για να στηρίξει το ρούβλι.
Μια από τις βασικές αιτίες της πτώσης του ρωσικού νομίσματος, είναι η έντονα καθοδική πορεία του brent, το οποίο ειδικά μετά από τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ στις 27 Νοεμβρίου, αναζητά σημείο στήριξης, έχοντας ήδη πέσει κάτω από τα 60 δολάρια. Να σημειωθεί ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο δίνουν το 50% των φορολογικών εσόδων στο ρωσικό προϋπολογισμό, ενώ το 25% του ρωσικού ΑΕΠ στηρίζεται στην ενέργεια.
Μετά από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% το 2013 και 3,4% φέτος, η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι αν η τιμή του πετρελαίου μείνει στα 60 δολάρια, τότε η ρωσική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση 4,5 με 4,7% την επόμενη χρονιά και 1,1% το 2016.
Η ραγδαία υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος και οι τριγμοί που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία, φουντώνουν και τον πληθωρισμό, ο οποίος από 6,1% στις αρχές του έτους, σκαρφάλωσε σταδιακά στο 9,1% και ήδη υπάρχουν προβλέψεις για εκτίναξη του στο 11,5% το επόμενο τρίμηνο. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει στο 4% αλλά στο τέλος του 2017.
Οι Ρώσοι καταναλωτές κάνουν λόγο για… σουρεαλιστικές καταστάσεις, αφού οι τιμές των προϊόντων αλλάζουν με απίστευτους ρυθμούς. Το κόστος για αυγά, πουλερικά, γαλακτοκομικά, λαχανικά έχει αυξηθεί κατά 20% μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η αγορά ενός "έξυπνου" κινητού τηλεφώνου είναι 25% πιο ακριβή, ενώ ακόμα και το φτηνό χάμπουργκερ έγινε 2% πιο "αλμυρό" μέσα σε λίγες ημέρες.
Στις… παράπλευρες απώλειες της ρωσικής κρίσης, συμπεριλαμβάνεται ο ελληνικός τουρισμός, αφού σε σχέση με πέρσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 50.000 λιγότεροι Ρώσοι και οι εισπράξεις ήταν 134 εκατ. ευρώ μικρότερες.