Σε βραδυνή τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης - τρόικα παραπέμπεται πιθανότατα η νέα προσπάθεια γεφύρωσης των αντιθέσεων των δυο πλευρών, όπως αυτές προέκυψαν μετά την απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών σήμερα τα ξημερώματα στις ελληνικές θέσεις.
Σε βραδυνή τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης – τρόικα παραπέμπεται πιθανότατα η νέα προσπάθεια γεφύρωσης των αντιθέσεων των δυο πλευρών, όπως αυτές προέκυψαν μετά την απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών σήμερα τα ξημερώματα στις ελληνικές θέσεις.
Όπως μετέδωσε πρώτη η Σοφία Δήμτσα και το MEGA, η τρόικα ζήτησε διευκρινίσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ρητές δεσμεύσεις σε άλλους τομείς.
Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, ζητείται από την κυβέρνηση η νομοθέτηση των διαρθρωτικών μέτρων και η ποσοτικοποίηση των ρυθμίσεων του υπουργείου Εργασίας.
Εκτιμάται, πάντως, σύμφωνα με πηγές της τρόικα, ότι το δημοσιονομικό κενό το οποίο υπολογίζουν θα μπορούσε να καλυφθεί με εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν προταθεί όπως η απόσυρση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, της επιβολής φόρου πολυτελείας και της αύξησης φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δεν θα περίμενε το β' εξάμηνο του 2015 και θα έδινε στα προαναφερθέντα μέτρα χαρακτήρα προληπτικής εφαρμογής.
Δεν έχει αποκλειστεί πάντως ακόμα το ενδεχόμενο να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, με πηγές της να κάνουν λόγο για το ερχόμενο Σάββατο εφόσον όμως καταστεί εφικτό το γεφύρωμα των διαφωνιών μέσω διεξαγωγής νέου κύκλου συζητήσεων.
Κύκλοι, ωστόσο, των δανειστών εκτιμούν ότι παραμένει μακρινό ενδεχόμενο η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, προεξοφλώντας μάλιστα παράταση του προγράμματος δίχως ωστόσο να καταλήγουν σε εκτίμηση για το εάν αυτή θα είναι μικρή για τεχνικούς λόγους ή μεγαλύτερη.
Όπως μετέδωσε και ο Μανώλης Σπινθουράκης, το θέμα του χρόνου της παράτασης του προγράμματος είναι αυτό που κυριαρχεί σε κύκλους Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους εφόσον η Ελλάδα λάβει γενναίες αποφάσεις δεν θα προκύψει παρά μια μικρή παράταση.
Σε αντίθετη όμως περίπτωση, τοποθετούν την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος σε χρονικό ορίζοντας έξι μηνών και πλέον ενώ καθιστούν σαφές ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα να καταβάλλει επίσημο αίτημα τόσο για την παράταση όσο και για την προληπτική γραμμή πίστωσης, με την υποσημείωση ότι η δεύτερη δεν θα απαιτεί εκταμιεύσεις ποσών.
Το αίτημα μάλιστα για την παράταση του προγράμματος, θα πρέπει να έχει υποβληθεί σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι- έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη αντίληψη οτι δεν υπάρχει χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος.