Αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το Συμβούλιο Εφετών και στην περίπτωση των υποδίκων απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου, διευκρινίζει το υπ. Δικαιοσύνης.
Για τον τρόπο χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών αλλά και για το νομοθετικό πλαίσιο που τις προβλέπει, έδωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση λόγω της απεργίας πείνας που κάνει εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν του δίνεται εκπαιδευτική άδεια.
Το υπ. Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών καθώς όπως τονίζει οι άδειες δίνονται από το Συμβούλιο Εφετών. Μάλιστα στην περίπτωση των υποδίκων όπως τονίζει απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου.
Εν τω μεταξύ πρόταση στο υπ. Παιδείας κάνει μέσω της ανακοίνωσης ο υπ. Δικαιοσύνης για παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή κάθε άλλου πρόσφορου μέσω, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Η παρέμβαση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την άποψη που εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι οι έγκλειστοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους αφού ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να δίνουν εξετάσεις για τα πανεπιστήμια.
Νωρίτερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βασ. Κατριβάνου σε διάβημά τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, υπογράμμιζαν ότι "σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση" και τόνιζαν ότι "δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας, η οποία οφείλει στο Νίκο Ρωμανό τη δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση που κάθε κράτος δικαίου εγγυάται στους πολίτες του".