Η ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης, αποτελεί μυστήριο και για τον Ρίτσαρντ Νιβ, έναν από τους κορυφαίους καθηγητές Ανατομίας στον κόσμο, ο οποίος παρακολουθεί από την αρχή, βήμα - βήμα τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη. Αυτό όμως που τον ενδιαφέρει κυρίως, είναι πώς θα έμοιαζε.
Η ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης, αποτελεί μυστήριο και για τον Ρίτσαρντ Νιβ, έναν από τους κορυφαίους καθηγητές Ανατομίας στον κόσμο, ο οποίος παρακολουθεί από την αρχή, βήμα – βήμα τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη. Αυτό όμως που τον ενδιαφέρει κυρίως, είναι πώς θα έμοιαζε.
Η δουλειά του είναι να αναπλάθει πρόσωπα όχι μόνο για λόγους ιατροδικαστικούς αλλά και ιστορικούς. Η ιδέα της ανάπλασης του προσώπου του νεκρού που βρέθηκε στην Αμφίπολη είναι για εκείνον μία μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα όπως λέει, εάν υπάρχει μία ελπίδα το πρόσωπο αυτό να ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.
Ο Ρίτσαρντ Νιβ έχει στο ενεργητικό του αναπλάσεις σπουδαίων ιστορικών προσώπων. Ο βασιλιάς Μίδας καθώς και ο Φίλιππος ο Δεύτερος της Μακεδονίας είναι ορισμένα μόνο από τα πρόσωπα που ζωντάνεψαν χάρη στη δουλειά του σπουδαίου καθηγητή. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ο Ρίτσαρντ Νιβ είχε κληθεί από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο για να βοηθήσει στην εξέταση του κρανίου που βρέθηκε μέσα στον τάφο της Βεργίνας. Περιγράφει στο Mega, με πόση δυσκολία έγινε τότε η ανάπλαση του προσώπου του Μακεδόνα βασιλιά.
O διάσημος καθηγητής είναι ο δημιουργός της μεθόδου Μάντσεσερ, την οποία έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί ακόμη επιστήμονες. Η μικρή Μύρτιδα, που χάθηκε πριν από 2.500 χρόνια στον μεγάλο λοιμό της Αθήνας είναι ένα από τα πρόσωπα που ανακατασκευάστηκε με την μέθοδο αυτή από την ομάδα του Έλληνα καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη.
Παρά τo προχωρημένο της ηλικίας του – όπως λέει ο Ρίτσαρντ Νιβ -, δεν θα έλεγε όχι σε μία ακόμη πρόσκληση από τους Έλληνες αρχαιολόγους για να αναπλάσει το πρόσωπο του νεκρού της Αμφίπολης.