Διαπίστωση ακόμα και για το εάν ο νεκρός στον τάφο της Αμφίπολης άνηκε στην τάξη των ευγενών ή σε χαμηλότερη τάξη είναι σε θέση να κάνουν οι ανθρωπολόγοι μέσω της ενδελεχούς εξέτασης του σκελετού που βρέθηκε σχεδόν ακέραιος.
Διαπίστωση ακόμα και για το εάν ο νεκρός στον τάφο της Αμφίπολης άνηκε στην τάξη των ευγενών ή σε χαμηλότερη τάξη είναι σε θέση να κάνουν οι ανθρωπολόγοι μέσω της ενδελεχούς εξέτασης του σκελετού που βρέθηκε σχεδόν ακέραιος.
Μπορούν επίσης να βγουν συμπεράσματα για τις συνθήκες διαβίωσής του, την διατροφή του, για ενδεχόμενους τραυματισμούς σε μάχες αλλά και για αλλοιώσεις οστών από ασθένεια. Μέχρι υπό προϋποθέσεις και ο χρόνος ζωής και θανάτου του μπορεί να υπολογιστεί.
Όπως μετέδωσε ο Παναγιώτης Μανής, μέσα σε διάστημα 3-4 μηνών από την έναρξη της εξέτασης των οστών, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα με σχεδόν όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας του νεκρού.
"Κλειδί" θα αποτελέσει η ανάλυση του DNA αφού ο γεννετικός κώδικας του νεκρού της Αμφίπολης θα μπορέσει να συγκριθεί με τα οστά του Φιλίππου από τον βασιλικό τάφο της Βεργίνας και να διαπιστωθεί εάν ανήκει στη βασιλική οικογένεια.
Ακόμη και εφόσον βρέθηκε το κρανίο του νεκρού, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να το αναπλάσουν ψηφιακά όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις όπως σε αυτή της 11χρονης Μύρτιδας το κρανίο της οποίας είχε βρεθεί σε ομαδικό τάφο στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ στην Αθήνα και της οποίας το πρόσωπο είχε αναπλαστεί ψηφιακά πριν από τέσσερα χρόνια.
Η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, χθες κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων έδειξε να πιστεύει ότι ο νεκρός είναι άντρας και μάλιστα μεγάλος στρατηγός αφού όπως είπε, το λιοντάρι δεν θα το έβαζαν στην κορυφή του τύμβου για γυναίκα.
Στην εκδοχή του άντρα νεκρού συνηγορούν και το μέγεθος του τάφου αλλά και οι τιμές ήρωα που απέδιδε στο νεκρό η κοινωνία της εποχής. Όλοι συμφωνούν πάντως ότι πρόκειται για μια εξέχουσα προσωπικότητα.
Οι αποκαλύψεις, πάντως, της Αμφίπολης δεν σταματούν στη χθεσινή αφού τις επόμενες μέρες ξεκινάει η ηλεκτρική τομογραφία του τύμβου από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλοι τάφοι μέσα στον εντυπωσιακό περίβολο του λόφου Καστά.