Συνεχίζεται το παζάρι της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα και με τους δανειστές να πιέζουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προαπαιτούμενα.
Συνεχίζεται το παζάρι της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα και με τους δανειστές να πιέζουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προαπαιτούμενα.
Στο στόχαστρό τους έχει μπει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για την οποία ζητούν να καλυφθεί η τρύπα του 1 δισ. ευρώ, που εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό, ενώ δεν έχουν αποσύρει τις απαιτήσεις τους για αλλαγές στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το μισθολόγιο του Δημοσίου.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς όλα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 8 Δεκεμβρίου, ώστε, το Eurogroup να συμφωνήσει τόσο για τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος όσο και για την επόμενη ημέρα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση, χωρίς όμως να αποκλείσει την παράταση της συζήτησης και μετά την 8η Δεκεμβρίου. "
"Θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία- όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας", είπε.
Πηγές της τρόικα, ωστόσο, εμφανίζονται απαισιόδοξες για το κατά πόσο η αποστολή θα έρθει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα έχει κλείσει έως τις 8 Δεκεμβρίου.
Πάντως, παρά τις απαιτήσεις της τρόικα, η κυβέρηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, ούτε οι τράπεζες επιθυμούν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
"Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων και κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά, θέμα πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος, δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει και κατά την άποψή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκπροσωπώ όλους, διότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα, δεν βλέπω να γίνεται", τόνισε.
Παράλληλα, το δραματικό παρασκήνιο και το πόσο κοντά βρέθηκε η Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ. Σε συνεντεύξεις για το βιβλίο του, που δημοσιεύουν οι FT, αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα.